Snart öppet för publikfester igen

Den 29 september tas publiktaket bort, såväl inom- som utomhus. ”Det innebär att vi redan i slutet av denna månad kommer att kunna ha fulla salonger och läktare runtom i landet.” sa Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) under en presskonferens på tisdagen.

Längtan till läktaren har varit stor för många. Nu tas snart publiktaket bort och det är fritt fram för supportrar. Bilden är från en av Hammarby IF:s hemmamatcher. 
Längtan till läktaren har varit stor för många. Nu tas snart publiktaket bort och det är fritt fram för supportrar. Bilden är från en av Hammarby IF:s hemmamatcher. Foto: Anders Gustafsson
Anders Gustafsson

– Jag tycker att detta både är bra och roligt. Det känns också bra med själva handläggningsordningen, att det är smittskyddsexperter som har fattat det här beslutet. Det är inte jag eller vi som tjatat till oss något, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till Altinget.

Björn Eriksson.
Björn Eriksson. Foto:

För idrotten och kulturen är det ett efterlängtat besked. Amanda Lind sa vidare att regeringen har tagit fram förslag på vaccinbevis för evenemang med fler än 15 000 åskådare eller deltagare, om behovet finns. Även andra restriktioner som avståndskrav mellan sittplatser tas bort.

Datum för återstart

Anna Rydborg är ordförande för Ax – Kulturorganisationer i samverkan.

Anna Rydborg.
Anna Rydborg. Foto: Hanna Fred Ekman

– För oss ideella kultutövare är det här jättebra. Det var på tiden att vi får ett tydligt datum när vi kan återstarta. De som arrangerar konserter, har uppträdanden eller kanske anordnar marknader, kan nu sätta upp mål för när de ska kunna utöva sin kultur tillsammans igen. Vi välkomnar verkligen detta, säger Anna Rydborg till Altinget.

Björn Eriksson har en sak att tillägga:

– Nu hoppas jag att alla går och vaccinerar sig.

Nämnda personer

Björn Eriksson

Ordförande Kontantupproret
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 1968), hedersdoktor Linköpings universitet

Amanda Lind

Språkrör Miljöpartiet, riksdagsledamot, ordförande i kulturutskottet
Psykolog (Umeå uni., 2009)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024