Statsråd i riksdagsbostäder ett regelbrott

RIKSDAGEN. När Riksdagsstyrelsen låter statsråd bo i riksdagsbostäderna bryter det mot regelverket. Det skriver Riksrevisionen i en granskning och tar upp de fyra senaste fallen: Göran Hägglund, Sven-Erik Bucht, Peter Hultqvist och Morgan Johansson.

Foto: Bild: Linus Hallgren
Johanna Alskog

Riksdagsförvaltningen har bostadsbrist. De bostäder riksdagen äger räcker inte till för alla ledamöter som, enligt reglerna, har rätt till en övernattningsbostad. Men det är inte det som är problemet när Riksdagsstyrelsen låter ledamöter som blir statsråd bo kvar i sin riksdagsbostad, enligt Riksrevisionen, utan det faktum att det bryter mot reglerna.

Riksrevisionen noterar att ett statsråd i förra regeringen bodde kvar i riksdagens bostad under hela den borgerliga regeringstiden, dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD).

– Vi påpekade det muntligen förra året till den förra talmannen, säger Anders Herjevik, revisor vid Riksrevisionen.

Knepig bostadssituation

Den nya regeringen hade under hösten tre (S)-statsråd som löste sin bostadssituation genom att bo kvar i riksdagsbostaden: Morgan Johansson, Sven-Erik Bucht och Peter Hultqvist. Till skillnad från förra Riksdagsstyrelsen och fallet Göran Hägglund gav Riksdagsstyrelsen den här gången en tidsgräns för statsråden och lät de tre männen bo kvar fram till årsskiftet.

Fakta
Riksdagsstyrelsen består av talmannen som ordförande och tio riksdagsledamöter.
Riksdagsstyrelsen är riksdagens högsta ledningsorgan.
Fakta
Riksdagsledamöter som bor mer än 50 kilometer från riksdagen har rätt till bostad i riksdagens bostadsbestånd eller att få ersättning för en privat bostad. Maxhyra som ersätts är 8000 kronor, beloppet höjs till 8600 kronor vid årsskiftet, enligt riksdagsstyrelsens beslut.

När ett statsråd bor i en av riksdagens bostäder betalar han eller hon hyra till Riksdagsförvaltningen.

Källa: Riksdagen

När Riksrevisionen har lyft frågan med Riksdagsförvaltningen och Riksdagsstyrelsen har man hänvisat till att praxis ändrats.

– Man har hävdat att praxis har ändrats. Då menar vi att regelverket bör ändras, säger Anders Herjevik.

Tydliga regler

Fakta
Lagen som styr ledamöternas bostäder
Lagen (1994:1065) om ekonomiska villkor för riksdagens ledamöter Föreskriften RFS nr: 2005:9 om arbetsrum och övernattningsbostäder för riksdagens ledamöter

"en ledamot som lämnar riksdagen under löpande valperiod skall lämna bostaden snarast, och senast en vecka efter avgångstillfället"

Enligt René Poedtke på Riksdagsförvaltningens fastighetsenhet är reglerna tydliga, riksdagens bostäder är till för ledamöterna. Att Göran Hägglund kunde bo kvar i åtta år beror, enligt honom, på att ingen av ledamöterna i KD:s riksdagsgrupp gjorde anspråk på bostaden. Lägenheterna fördelas till partiernas riksdagsgrupper enligt ett kvotsystem.

René Poedtke säger att Riksdagsförvaltningen inte bör fortsätta att låta statsråd bo i riksdagsbostäderna i framtiden då det strider mot reglerna, men påpekar att det till syvende och sist ligger i händerna på politikerna i Riksdagsstyrelsen.

Riksrevisionen skriver i sin granskning att om regeländringen kräver en lagändring, rekommenderar Riksrevisionen att Riksdagsförvaltningen påtalar detta för riksdagen.

Riksdagsförvaltningen ska senast den 22 april svara på Riksrevisionens granskning.

 

Dokumentation

Läs tidigare artikel på Altinget: Riksdagen hjälper bostadslösa statsråd



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024