Debatt

Stöd behövs brådskande för att undvika regional kris

Om våldet i Sudan inte upphör snart kommer hela regionen att destabiliseras. Mer stöd behövs och Sverige bör genom EU trycka på för att stödja finansiering till insatser, skriver Therése Engström, generalsekreterare International Rescue Committee Sverige.

Efter mindre än en månads strider har nästan en miljon människor flytt, inom Sudan eller till ett grannland. 
Efter mindre än en månads strider har nästan en miljon människor flytt, inom Sudan eller till ett grannland. Foto: Marwan Ali/AP/TT, Tina Axelsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den senaste konflikten i Sudan är inne på sin fjärde vecka och har lett till minst 600 människors död, över 5 000 har skadats och nära en miljon människor tvingats på flykt. Det finns farhågor om att Sudan kan hamna i en långvarig kris, vilket skulle kunna leda till en humanitär katastrof med stora geopolitiska konsekvenser.

International Rescue Committee fördömer och kräver ett slut på striderna mellan den sudanesiska armén (SAF) och de paramilitära styrkorna Rapid Support Forces (RSF).

Hundratusentals på flykt

Över 700 000 människor beräknas vara på flykt inom Sudan och runt 200 000 har flytt till Tchad, Sydsudan, Etiopien eller andra grannländer för skydd. Det här är länder som själva har pågående konflikter och enorma humanitära behov. Etiopen lider dessutom av extrem torka på grund av sex uteblivna regnperioder, vilket lett till att miljontals människor saknar mat på bordet. Över 60 000 människor har flytt över gränsen till östra Tchad. 90 procent av dem är kvinnor och barn, och en femtedel av de yngre barnen är akut undernärda. Tchad är ett av världens fattigaste länder och landets humanitära responsplan är bara finansierad till 3 procent, samtidigt som behoven nu växer:

"Den humanitära situationen för de flyktingar som anländer till Tchad från Sudan är katastrofal – människors behov är enorma och kan inte tillgodoses. De är i behov av mat, skydd och rent vatten och är extremt traumatiserade. Det är extremt varmt och det råder akut brist på tillgång till rent vatten”, rapporterar Aleksandra Roulet-Cimpric, som är landschef i Tchad för International Rescue Committee, som nu genomför en omfattande insats i Tchad, Sydsudan, Etiopien och Sudan för att hjälpa människor som drabbats av konflikten.

Illa redan innan striderna

Denna kris kommer inte att avta förrän konflikten upphör, vilket kommer att kräva att inte bara de stridande parterna kommer till förhandlingsbordet

I Sudan är miljontals människor fast mitt i konflikten och utan möjlighet att sätta sig själva i säkerhet. Innan striderna började hade de humanitära behoven i Sudan redan nått rekordhöga nivåer, med 15,8 miljoner människor i behov av humanitärt bistånd, varav 11 miljoner behöver livräddande stöd. 39 procent av landets befolkning är drabbade av extrema nivåer av osäker livsmedelsförsörjning och undernäring, vilket gör Sudan till ett av de värsta katastrofområdena vad gäller hunger i världen. Enligt World Food Programme kommer antalet människor som lider av akut matbrist att öka från 2 till 2,5 miljoner under de närmaste 3 till 6 månaderna.

Möjligheten att erbjuda humanitärt stöd till människor inne i Sudan begränsas av att humanitära aktörer inte kan komma in och verka i områden där det pågår strider. International Rescue Committee har pausat sin verksamhet i Khartoum och södra Kordofan och fortsätter att ge livräddande hjälp till flyktingar och internflyktingar i delstaterna Blå Nilen, Gedaref och Al Jazeera. 

Måste till förhandlingsbordet

International Rescue Committee uppmanar alla parter att utan dröjsmål arbeta för att uppnå en varaktig och inkluderande politisk fred. Det är avgörande att diskussionerna omfattar respekt för internationell humanitär rätt, skydd av civila och upphörande av kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Denna kris kommer inte att avta förrän konflikten upphör, vilket kommer att kräva att inte bara de stridande parterna kommer till förhandlingsbordet, utan även det civila samhället och kvinnoledda organisationer vars engagemang kommer att vara avgörande för att garantera en varaktig fred och förhindra att Sudan går från att vara en bräcklig till en helt kollapsad stat. 

Sverige måste trycka på

Samtidigt är det bråttom att stödja de bräckliga låginkomstländer som nu tar emot människor på flykt från Sudan. Sverige bör genom EU verka för ett kraftfullt stöd till regionen, vilket inte minst kan göras genom att bidra till att fullt ut finansiera de planer för humanitära insatser som redan finns för varje land och som i dag är kraftigt underfinansierade.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024