Stödlinje för anhöriga till terroranhängare

EXTREMISM. Anhöriga till IS-anhängare ska få bättre stöd. Det ska ske genom en nationell hjälptelefon dit också avhoppare från våldsbejakande extremiströrelser kan vända sig, enligt regeringen. Om det kommer fram uppgifter om brott ska dessa kunna lämnas vidare till polisen.

Per-Anders Sjögren

Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, har sedan tidigare utrett förutsättningarna för en pilotverksamhet med en nationell stödtelefon för oroliga anhöriga eller de som vill lämna extremiströrelser.

Enligt de nya direktiven ska Sahlin så snart som möjligt ge en etablerad frivilligorganisation, med erfarenhet av stöd och rådgivning via telefon, chatt eller e-mail, uppdrag att starta en pilotverksamhet med en nationell stödtelefon.

Enligt direktiven ska uppdraget gå till en organisation som anmäler sitt intresse.

 Målet är att ge anhöriga, kommuner och organisationer information, stöd och råd om våldsbejakande extremism. Stödtelefonen ska också kunna ta emot samtal från de personer som vill hoppa av extremrörelser.

En uppgift blir att ta fram rutiner för hur de som kontaktar hjälplinjen ska lotsas vidare till andra experter.

Av direktiven framgår också att den organisation som tar på sig ansvaret ska ta fram riktlinjer, med hjälp av polisen, om hur de uppgifter om brott som kommer fram under samtalen ska hanteras och hur kunskap och information om brott ska föras vidare till Polismyndigheten och Säkerhetspolisen.

 Behovet av en nationell stödlinje för de anhöriga har blivit starkare sedan rekryteringen till terrorrörelsen IS, Islamistiska staten, har ökat. Stödtelefonen är något som har efterfrågats av de som arbetar med att förebygga rekrytering och radikalisering.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024