Stopp för terrorismresa nästa år

TERRORBEKÄMPNING. I april nästa år blir det straffbart att resa utomlands för att delta i terrorbrott eller att få träning inom en terrorgrupp. Brottet uppstår redan när resan påbörjas, enligt de lagändringar som regeringen nu har lagt på riksdagens bord.

Per-Anders Sjögren

Propositionen är en del i det paket mot terror som regeringen har flaggat för och som ingår i den överenskommelse som regeringen och de borgerliga partierna har ingått om en rad åtgärder mot terrorbrott. Därmed har förslaget ett brett stöd när riksdagen nu inleder sitt arbete.

Lagförslaget gäller ändringar i befintliga lagar mot terrorism och ska bidra till att stoppa dem som ansluter sig till terrorgruppen Islamiska staten (IS). Förändringen är en följd av Sverige ska anpassa sig till internationella krav – bland annat i en FN-resolution.

Två års fängelse

Propositionen innebär bland annat att det blir straffbart för en svensk medborgare att resa från Sverige till ett annat land med syftet att begå terrorbrott eller att ge eller ta emot terroristutbildning. Straffet blir fängelse i högst till två. De nya reglerna innebär att brottet är fullbordat när resan påbörjas. Det krävs alltså inte att resenären har lämnat landet eller hemorten.

Det blir också straffbart att finansiera den typen av resor. Maxstraffet är två år års fängelse

Enligt planerna ska de nya reglerna träda i kraft den 1 april 2016.

Dokumentation

Fler förslag mot terrorism

Det blir straffbart:

  • att ta emot utbildning avseende bland annat terroristbrott (fängelse i högst två år eller, om brottet är grovt, fängelse i lägst sex månader och högst sex år).
  • att resa eller påbörja en resa till ett annat land än det land där personen är medborgare om avsikten är att begå eller förbereda eller att ge eller ta emot utbildning avseende bland annat terroristbrott (fängelse i högst två år),
  • att finansiera en sådan resa (fängelse i högst två år)
  • att finansiera en person eller en sammanslutning av personer som till exempel begår terroristbrott, oavsett syftet med finansieringen (fängelse i högst två år eller, om brottet är grovt, fängelse i lägst sex månader och högst sex år).

Regeringens proposition 2015/16:78



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024