Svantesson: Sjukt många riktade statsbidrag

KOMMUNER. Effektiviteten i kommunerna är låg och det är stora skillnader mellan kommunerna. De riktade statsbidragen är en del av problemet enligt Elisabeth Svantesson (M).

De öronmärkta statsbidragen till kommunerna är för många och bidrar till ett ineffektivt arbetssätt, enligt Moderaternas Elisabeth Svantesson.
De öronmärkta statsbidragen till kommunerna är för många och bidrar till ett ineffektivt arbetssätt, enligt Moderaternas Elisabeth Svantesson.Foto: Axel Adolfsson/Moderaterna
Johanna Alskog

– Det har blivit sjukt många riktade statsbidrag, sade Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, vid ett seminarium hos Svenskt Näringsliv om effektiviteten i kommunsektorn.

Svenskt Näringsliv har undersökt hur effektivt olika kommuner jobbar och kommit fram till att det finns en besparingspotential på mellan 30 och 40 miljarder kronor.

Enligt Elisabeth Svantesson är de riktade statsbidragen till kommunerna, i dag finns det cirka 200 sådana bidrag, en del av förklaringen bakom att vissa kommuner är mindre effektiva.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. I artikeln finns listor över de mest effektiva kommunerna samt kommentar från civilminister Lena Micko (S).

Teckna provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024