Svenska kyrkan får två nya biskopar

Teresia Derlén och Ulrica Fritzson vigs till biskopar i Uppsala domkyrka på söndag. 

Maja Ahlqvist

Svenska kyrkan får två nya tillskott på söndag. Ärkebiskop Martin Modéus viger Teresia Derlén till biskop i Härnösands stift och Ulrica Fritzson i Skara stift. 

Teresia Derlén har haft roller som stiftsteolog i Västerås och präst i England sedan hon prästvigdes 2003. Hon efterträder Eva Nordung-Byström, som i helgen tackades av och tog adjö till posten hon haft i tio år. 

– Jag är ödmjukt tacksam och hedrad för det förtroende som jag haft och önskar min efterträdare Guds välsignelser i ämbetet, sa biskop Eva Nordung-Byström i ett pressmeddelande inför avtackningen. 

Ulrika Fritzson intar sin roll i Sveriges äldsta stift, Skara. Där blir hon nummer 84 i biskopslängden. Fritzson prästvigdes 1996 och har varit präst i såväl landsbygds- som storstadsförsamlingar. Även hennes företrädare, Åke Bonnier, tackades av i helgen. 

Under söndagens biskopsvigning kommer bland annat kungen och drottningen och Svenska kyrkans biskopar att vara på plats. Derlén och Fritzon välkomnas av sina respektive stift i slutet av månaden.

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024