Debatt

Ta chansen, regeringen – för nu kan ni satsa på djurfri forskning

Regeringen har valt att krympa anslagen till 3R-center rejält. Nu när höstbudgeten närmar sig har regeringen chans att att återställa 3R-centret. Det är en viktig pusselbit för att Sveriges arbete med att fasa ut plågsamma djurförsök ska kunna fortsätta. Det skriver Camilla Bergvall, riksordförande Djurens rätt.  

”Regeringen visade att en etablerad kontaktyta tillika arena för kunskap, som sakta men säkert byggts upp, kan raseras desto snabbare”, skriver debattören. 
”Regeringen visade att en etablerad kontaktyta tillika arena för kunskap, som sakta men säkert byggts upp, kan raseras desto snabbare”, skriver debattören. Foto: Lovisa Reeder/Djurens rätt
Camilla Bergvall
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Runtom i världen pågår dagligen plågsamma djurförsök, så även i Sverige. De senaste åren har dock fler röster höjts för att fasa ut dem till förmån för en djurfri forskning och enligt ett tydligt EU-direktiv bör vi ersätta djurförsök så snart det är vetenskapligt möjligt. Den svenska regeringen går dock tvärtemot detta när de drar in finansieringen till Sveriges 3R-center.   

Djurens rätt grundades 1882 som en reaktion på just djurförsök, så när Sveriges 3R-center grundades 2017 såg vi det som ett stort steg i rätt riktning. Centret arbetar med att ersätta, minska och förfina användningen av djurförsök, och sedan grundandet har vi sett en framgångsrik verksamhet växa fram i samverkan med företrädare från forskarsamhället, industrin och djurskyddsorganisationer.  

Fortfarande en kraftig minskning 

Tidigare har Sveriges 3R-center fått en årlig finansiering på 15 miljoner kronor, ovärderliga pengar för att verksamheten ska kunna gå runt. Den sittande regeringen valde dock att helt strypa finansieringen i sin budget för 2024, vilket för många kom som en chock. Djurens rätt kraftsamlade och startade en namninsamling för att centret skulle få behålla sin finansiering. På bara drygt två månader skrev över 28 000 personer under uppropet.

I praktiken innebar denna nedskärning att 3R-centret gick från tolv till bara tre anställda.

Regeringens förslag till budget gick igenom men de valde, förmodligen tack vare den starka opinionen, att genom ett regleringsbrev specificera att tre miljoner av Jordbruksverkets anslag skulle gå till 3R-centret. Alltid något, men fortfarande en kraftig minskning.

I praktiken innebar denna nedskärning att 3R-centret gick från tolv till bara tre anställda, med en kraftigt minskad kapacitet för fortsatta arbetsuppgifter och mål. 

Pusselbit för att fasa ut djurförsök 

Regeringen visade att en etablerad kontaktyta tillika arena för kunskap, som sakta men säkert byggts upp, kan raseras desto snabbare.  

Trots att det nu har gått mer än 140 år sedan Djurens rätt grundades som en reaktion på de plågsamma djurförsöken, är djurfri forskning fortfarande en av våra viktigaste politiska prioriteringar. Det är beklagligt att det fortfarande saknas verksam politik för mer djurfri forskning. 

Men hösten närmar sig med stormsteg och då nalkas höstbudget. Med andra ord finns det nu en chans för regeringen att göra om och göra rätt genom att återfinansiera 3R-centret. Det är en viktig pusselbit för att Sveriges arbete med att fasa ut plågsamma djurförsök ska kunna fortsätta.  

En budget visar var ens prioriteringar ligger, och vi uppmanar regeringen att värna om djuren och vetenskapen genom att åtminstone återställa den tidigare finansieringen av 3R-centret. Det är dags för politikerna att bana väg för djurfri forskning.  


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024