Debatt

Timbro: Så kan du kapa köerna och lägga ned regionerna, Ebba Busch 

Sjukvården lider av brist på reformer, inte offentliga resurser. Det skriver Lovisa Lanryd, välfärdsansvarig Timbro.

Timbros Lovisa Lanryd ger KD-ledaren Ebba Busch tips på hur Kristdemokraterna kan lägga ned regionerna.
Timbros Lovisa Lanryd ger KD-ledaren Ebba Busch tips på hur Kristdemokraterna kan lägga ned regionerna.Foto: Claudio Bresciani/TT/Timbro
Lovisa Lanryd
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Innan valet lovade regeringspartierna att korta Sveriges långa vårdköer. 18 miljarder senare har köerna i stället landat på en hög nivå där fyra av tio patienter tvingas vänta olagligt länge. Detta trots att regeringen gett ordentligt med pengar till regionerna.

En halv miljon står i vårdkö

I regeringens höstbudget fortsätter miljardregnet. Sveriges kommuner och regioner får sammanlagt 288 miljarder. I stället för att försöka gå till botten med problemen som ligger bakom svensk sjukvårds dåliga tillgänglighet fortsätter regeringen att kasta pengar på regionerna i hopp om att det ska lösa saken.

Förutom miljardregnet över regionerna har regeringen två huvudsakliga förslag för att korta vårdköerna: en ny nationell vårdförmedling och att skärpa dagens vårdgaranti. Två verkningslösa reformer som inte kommer bli mer än byråkratiska slag i luften.

I Sverige står nu över en halv miljon människor i vårdkö. Över en halv miljon svenskar har alltså väntat olagligt länge på vård. En skärpt vårdgaranti kommer inte att göra skillnad, eftersom regionerna inte ens klarar av att leva upp till de nuvarande kraven.

Låt patienterna äga sin remiss

Regeringens andra förslag är en nationell vårdförmedling. Den ska fungera som en matchningsplats där patienter kan se vilka vårdgivare som är lediga och tillgängliga. Det är inte ett dåligt förslag, men det riskerar att skapa en byråkratisk koloss utan verklig nytta.

Ett mer effektivt sätt att minska köerna vore att låta patienterna äga sin egen remiss. I dag är det komplicerat att få ut sin remiss och själv söka vård i andra regioner som har kapacitet. Patienter borde ha möjligheten att söka vård i hela landet.

Möjligheten att äga sin remiss skulle vara den största valfrihetsreformen en borgerlig regering kan genomföra.

Om kön till en knäoperation i Göteborg är kortare än i Umeå borde patienten ha rätt att själv söka vård i Västra Götalandsregionen på Region Västerbottens bekostnad. Alternativet är att låta patienten vänta, i värsta fall flera år, på operation.

Möjligheten att äga sin remiss skulle vara den största valfrihetsreformen en borgerlig regering kan genomföra. Men det behövs inte en statligt ägd vårdförmedling för det. Redan i dag finns hemsidor där patienter kan sortera för vårdgivare och kortast väntetid för den som är desperat. Varför inte bygga vidare på redan fungerande lösningar?

Straffa regionerna

Om regeringen menar allvar med att korta köerna behöver regionerna straffas ekonomiskt om de inte klarar av att leverera vård inom vårdgarantin. I dag får i bästa fall regionerna en varning om din vård uteblir. När patienter inte får den vård de har rätt till bör de kompenseras ekonomiskt. Det skulle göra att den nya vårdgarantin faktiskt efterlevs.

Det är uppenbart att Ebba Buschs kristdemokrater förlorade förhandlingen om att förstatliga vården. Men partiet bör se dessa förslag som en väg till att de 21 regionerna spelar ut sin roll. Genom att släppa patienterna fria att röra sig över regiongränserna kommer regionpolitikerna och byråkraterna bli överflödiga.

När Region Västerbotten inte levererar vård i tid ska patienten kunna flyga till en läkare i Stockholm utan att behöva be om lov. Patientmakt ska alltid väga tyngre än regionpolitiker och byråkrater. Patienterna har ju trots allt redan betalat för vården via skattsedeln.

Nämnda personer

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024