Debatt

Timbro: Ta bort kravet på kök i bostäder

Sverige har bland det högsta byggkostnaderna i världen. En omvärdering av de kostsamma byggreglerna är ett måste – så varför inte börja med köket? Det frågar sig Rutger Brattström, projektledare inom ideologi, Timbro. 

”Människor kan i de flesta fall själva väga ekonomiska faktorer mot sina personliga behov och preferenser. Tvingande byggregler bör inte stå i vägen för deras avvägningar”, skriver debattören.
”Människor kan i de flesta fall själva väga ekonomiska faktorer mot sina personliga behov och preferenser. Tvingande byggregler bör inte stå i vägen för deras avvägningar”, skriver debattören.Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I Sveriges större städer är kvadratmeter i centrum så pass dyra att man faktiskt skulle spara pengar om man kunde välja att leva utan kök. I Stockholm är i dag räntor och andra kostnader för de tio kvadratmeter som ett litet kök utgör högre än kostnaden för att köpa två restauranglagade mål mat om dagen, varje dag, året om.

Boverkets byggregler är tydliga. I en bostad måste det finnas ett rum eller avskiljbar del för matlagning, inredning och utrustning för matlagning samt utrymme för måltider. Man kan tänka sig att det är rimligt. För många är köket en viktig del av hemmet som ofta används med stor glädje. Men för de som sällan eller aldrig lagar mat, är tillgången till kök onödig.

Höga byggkostnader

Byggregler i sig är inte dåliga. De finns till för att underlätta för människor att fatta bra och informerade beslut på bostadsmarknaden. En genomsnittlig person kan inte förväntas göra bedömningar om kritiska säkerhetsaspekter som byggnadens strukturella hållfasthet och brandsäkerhet. Däremot kan alla människor notera om det finns ett kök i en lägenhet eller ej. Att då ha regler för att det ska finnas kök i alla bostäder är inte motiverat.

Genom att ta bort krav på kök och andra byggregler som att alla nybyggda badrum måste vara handikappanpassade blir det billigare att bygga bostäder och fler personer kan bo på samma yta.

En omvärdering av nuvarande byggregler och bostadsstandarder behövs. I stället för att detaljreglera varje aspekt av en bostads planlösning och funktioner, bör regleringar enbart fokusera på att uppfylla grundläggande säkerhets- och hälsokrav. Människor kan på så sätt få större valfrihet att välja bostäder som passar deras unika behov och preferenser, samtidigt som de bara utsätts för risker som de kan identifiera och bedöma på egen hand.

Sverige har bland de högsta byggkostnaderna i världen – det är följden av en överreglerad byggsektor. Genom att ta bort krav på kök och andra byggregler som att alla nybyggda badrum måste vara handikappanpassade blir det billigare att bygga bostäder och fler personer kan bo på samma yta. Att förenkla och ta bort onödiga byggregler är centralt om man vill att det ska byggas fler bostäder och att det ska bli billigare att bo i Sverige.

Skulle ge billigare boenden   

Givetvis kommer det fortsatt att finnas lägenheter med kök, de flesta människor kommer antagligen vilja ha ett. Men bara för att de flesta människor vill ha något, bör man inte tvinga det på alla.

Det är faktiskt mindre än hälften av svenskarna som uppger att de tycker om matlagning. De kan givetvis välja att ha kök ändå, men i det moderna samhället, där det är enklare och billigare än någonsin att beställa hem eller värma upp färdiglagad mat, tycks kökskravet vara en rest från en svunnen tid.

Människor kan i de flesta fall själva väga ekonomiska faktorer mot sina personliga behov och preferenser. Tvingande byggregler bör inte stå i vägen för deras avvägningar.

Att avskaffa kraven på kök skulle leda till en mer effektiv kvadratmeteranvändning och billigare boenden för de som vill ha det.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024