Torgny Näsholm får Marcus Wallenbergpriset 2018

Torgny Näsholm, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), tilldelas Marcus Wallenbergpriset 2018 för att ha skapat ett paradigmskifte i synen på växternas näringstillförsel. 

Torgny Näsholm har undersökt hur skogsträd utnyttjar organiska kväveföreningar för sin kväveförsörjning. Han fann att barrträd kan ta upp kväve ur marken i form av aminosyror. Detta har skapat ett paradigmskifte i synen på växters näringstillförsel, enligt de som delar ut Marcus Wallenbergprisets. 

Torgny Näsholm har utifrån sin upptäckt utvecklat miljövänliga gödselmedel som bygger på aminosyror som kvävekällor. Nu tilldelas han också Marcus Wallenbergpriset 2018 på 2 miljoner kronor för sina upptäckter. 

– Kvävegödsling med aminosyran arginin har höjt den svenska skogsplantodlingen till en ny kvalitetsnivå. Tidiga resultat med eftergödsling av skogsplantor i fält visar att vi står inför ett resultatlyft för överlevnad och tillväxt som kan få stor betydelse för skogsproduktionen i vårt land, säger Erik Normark, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024