Tufft läge för gädda och abborre

Det ser fortsatt mörkt ut för flera arter i Egentliga Östersjön. Det visar SLU:s fiskbarometer.

Johanna Alskog

SLU:s fiskbarometer görs på uppdrag av Havs- och vattenymyndigheten och visar tillstånd och trender för fisk- och skaldjursbestånd i svenska hav och sötvatten.

När bedömningarna för år 2023 nu är klara visar de bland annat att statusen fortsatt är dålig för gädda, abborre och gös i Egentliga Östersjön. Inget av bestånden bedöms vara inom biologiskt säkra gränser.

– Kunskaperna är viktiga för att vi ska kunna genomföra en ekosystembaserad förvaltning. De är också viktiga för arbetet med att skapa balans mellan bevarande, långsiktigt hållbart nyttjande och en rättvis fördelning av naturresurser, säger Fredrik Ljunghager, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten om SLU:s uppdrag att göra fiskbarometern.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024