Debatt

Unionen: Upprepa inte misstagen med sjukförsäkringen, regeringen

En återgång till ett striktare regelverk för sjukförsäkringen innebär betydligt sämre möjligheter för våra medlemmar att genomgå rehabilitering, skriver Peter Hellberg, förbundsordförande Unionen.

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) tar emot utredningen om sjukförsäkringen.
Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) tar emot utredningen om sjukförsäkringen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Peter Hellberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sjukförsäkringen är en central del i det svenska trygghetssystemet. Den ger trygghet vid sjukdom och under rehabilitering tillbaka till arbete. Sjukförsäkringen är uppbyggd som en rehabiliteringskedja där den sjukskrivnes arbetsförmåga prövas mot allt fler arbeten ju längre sjukfallet pågår.

Altingets gratis nyhetsbrev

Psykisk ohälsa tar tid att rehabilitera

Under 2021 och 2022 genomfördes ett antal reformer i sjukförsäkringen, reformer som Unionen arbetade hårt för att få igenom och som ökade flexibiliteten vid tidsgränserna i sjukförsäkringen. Innan dagens regelverk infördes kunde den sjuke plötsligt bli av med sjukpenningen dag 180 i sjukfallet, trots att denne var på bättringsvägen och hade påbörjat återgång i arbetet. Många av Unionens medlemmar kan vittna om detta.

Reformerna innebar förbättrade möjligheter för sjukskrivna att hinna slutföra sin rehabilitering och återgå i arbete hos den egna arbetsgivaren, vilket var av godo för såväl den sjukskrivne som arbetsgivare. Att personer som har kompetens och erfarenhet får god möjlighet att återgå till sitt ordinarie arbete efter en tid av sjukskrivning är viktigt för samhället som helhet, särskilt i tid av kompetensbrist och matchningsproblematik på arbetsmarknaden.

Det som föreslås är häpnadsväckande.

En utredning om sjukförsäkringen har nu bland annat sett över tidsgränserna och lämnat förslag som innebär en återgång till det tidigare mer restriktiva regelverket. En sådan återgång kommer försämra tryggheten avsevärt vid sjukdom för ett stort antal arbetstagare – och är enligt Unionen helt fel väg att gå. Psykisk ohälsa är nämligen den vanligaste orsaken till längre sjukfrånvaro bland tjänstemän, och en rehabilitering vid psykisk ohälsa tar ofta längre tid än vid somatiska sjukdomar.

Ökat tryck att byta jobb

En återgång till ett striktare regelverk kommer att innebära betydligt sämre möjligheter för våra medlemmar att genomgå rehabilitering. Det kommer även att bli ett ökat tryck på dem att ställa om till ett helt annat arbete vid sjukdom – trots deras höga kompetens och erfarenhet inom just sina yrkesområden. Arbetsgivare kommer dessutom att mista kunnig personal med ett striktare regelverk. Det tidigare regelverket innebar rekordhöga nivåer av avslag på ansökan om sjukpenning vid dag 180 och det finns en alarmerande stor risk att vi hamnar där igen. Det är en utveckling som Unionen starkt motsätter sig.

Utredningen drar också slutsatsen att sjukskrivningarna har blivit längre med anledning av de undantag som har införts i rehabiliteringskedjan och att något färre återgått till sin ordinarie arbetsgivare. Därför föreslås en återgång till de tidigare mer restriktiva reglerna vid dag 180. Intentionen med reformerna som genomfördes 2021 och 2022 var att rehabiliteringen skulle hinna slutföras och att återgång till den egna arbetsgivaren skulle möjliggöras. Längre sjukfall var alltså förväntat. Därför är utredningens resultat inte överraskande.

Unionen anser att den här delen av översynen har genomförts för snabbt och att man därför inte med säkerhet kan uttala sig om effekterna av de olika reformerna ännu. I synnerhet eftersom den större delen av tiden som studerats också infallit under en coronapandemi som fått stora effekter på samhället.

Utredningen drar förhastade slutsatser

Högst troligt har rehabilitering i anslutning till arbetsplatsen varit betydligt svårare att få till stånd och genomföra under pandemin, vilket kan ha påverkat sjukfallens längd samt återgången i arbete hos den egna arbetsgivaren. Detta är frågor som utredningen över huvud taget inte har fördjupat sig i. Pandemins potentiella effekter på sjukfallens längd har utredningen alltså inte tagit i beaktande vilket innebär att slutsatserna kan ifrågasättas.

Vi i Unionen är självklart inte främmande för att reformer kan behöva modifieras om de inte ger avsett resultat. Men utredningens slutsatser om en återgång till ett redan beprövat och kritiserat regelverk är förhastade. Det som föreslås är häpnadsväckande.

Utredningen anser även att en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen bör återinföras. Unionen är starkt kritisk till detta. Självklart är det viktigt att stärka drivkrafterna och möjligheterna till rehabilitering och återgång i arbete för personer som varit sjukskrivna länge. Men man löser inte detta med ett skarpare regelverk vid dag 180 eller genom en bortre tidsgräns.

Blicka framåt

Unionen anser att nyckeln till en fungerande sjukförsäkring är att ta ett helhetsgrepp kring frågorna om arbetsanpassning, rehabilitering och sjukförsäkring. Det behövs ett stärkt förebyggande arbetsmiljöarbete och ett utvecklat lokalt rehabiliteringsarbete på arbetsplatsen och för att nå dit måste arbetsgivare ta sitt ansvar. Försäkringskassan behöver också öka sin aktivitet i samordningsuppdraget under pågående sjukfall.

För att få alla dessa delar att fungera uppmanar vi politikerna att se framåt, snarare än blicka bakåt. Dagens arbetsmarknad kräver en modern sjukförsäkring med flexibilitet och en väl avvägd balans mellan trygghet och krav på omställning – inte en återgång till ett bristfälligt regelverk som kan leda till personliga tragedier.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00