Debatt

Varför ignorerar regeringen den växande bostadskrisen och segregationen?

Regeringen pratar mycket om trygghet, men det räcker inte med ord. Vi måste underlätta för människor att flytta till bättre bostadsområden och ge de som bor kvar i utsatta områden en verklig chans att förbättra sina livsvillkor, skriver Serkan Köse (S), riksdagsledamot och ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

Vi måste underlätta för människor att flytta till bättre bostadsområden och ge de som bor kvar i utsatta områden en verklig chans att förbättra sina livsvillkor, skriver Serkan Köse (S).
Vi måste underlätta för människor att flytta till bättre bostadsområden och ge de som bor kvar i utsatta områden en verklig chans att förbättra sina livsvillkor, skriver Serkan Köse (S).Foto: TT/Riksdagen/Montage
Serkan Köse
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I Boverkets årsrapport för 2024 framgår det tydligt att boendesegregationen har ökat kraftigt i Sverige de senaste tio åren. Det handlar inte längre om enstaka områden, utan om ett växande antal bostadsområden där socioekonomiska utmaningar staplas på varandra. Detta innebär att fler människor lever under pressade ekonomiska förhållanden, med låg utbildningsnivå och begränsade möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

Segregationen skapar isolerade öar av utsatthet

Utvecklingen fördjupar de redan existerande klyftorna i vårt samhälle. Skillnaderna mellan utsatta områden och välbärgade delar av landet är inte bara sociala och ekonomiska, utan även geografiska. Segregationen skapar isolerade öar av utsatthet, där integration och förbättrade levnadsvillkor blir allt svårare att nå.

Forskningen är tydlig: segregerade bostadsområden leder till sämre tillgång till arbetsmarknaden, sämre utbildningsmöjligheter och begränsad samhällsservice. Detta förstärker utanförskap och marginalisering. Enligt regeringens budgetproposition för 2025 har människor i dessa områden en betydligt lägre förvärvsfrekvens än genomsnittet, och nästan hälften lever i hushåll med låg ekonomisk standard.

Regeringen avskaffar viktiga reformer

Trots problemen med boendesegregationen ger regeringens och Sverigedemokraternas budget för 2025 ingen anledning till optimism. Regeringen har valt att avskaffa flera viktiga reformer som syftade till att främja integration och öka bostadsbyggandet. Ett av de mest anmärkningsvärda besluten var att avskaffa investeringsstödet för byggandet av hyresrätter.

Investeringsstödet, som infördes av S-regeringen 2016, ledde enligt Hyresgästföreningen till byggandet av över 51 000 hyresbostäder. Utan stödet skulle 60 procent av dessa, cirka 30 000 bostäder, inte ha byggts alls. Dessutom bidrog stödet till att hålla hyrorna cirka 2 000 kronor lägre per månad än annan nyproduktion, vilket möjliggjorde för fler hushåll att få tillgång till bostäder. När stödet avskaffades, utan att ersättas med andra åtgärder, förlorade bostadspolitiken ett centralt verktyg för att motverka bostadsbristen och segregationen.

I regeringens och Sverigedemokraternas budget för 2025 finns endast blygsamma satsningar på bostadssektorn, medan man samtidigt har prioriterat skattesänkningar på totalt 27 miljarder kronor, där en stor del gynnar de som redan tjänar mest. Denna prioritering innebär att de som lever i socioekonomiskt utsatta områden lämnas i sticket, medan ojämlikheten i samhället fördjupas.

Ord räcker inte

I vårt budgetalternativ föreslår vi en ny form av investeringsstöd, byggstimulans, samt förmånliga statliga byggkrediter och bildandet av ett statligt fastighetsbolag. Detta är de verktyg som behövs för att möta behoven på bostadsmarknaden och motverka segregationen. Utan dessa insatser riskerar vi att förvärra bostadskrisen och skapa ännu större ojämlikhet.

Regeringen pratar mycket om trygghet, men det räcker inte med ord. Vi måste underlätta för människor att flytta till bättre bostadsområden och ge de som bor kvar i utsatta områden en verklig chans att förbättra sina livsvillkor.

Frågan till bostadsminister Andreas Carlson är enkel: Varför ignorerar regeringen den växande bostadskrisen och segregationen? Vilka konkreta åtgärder avser regeringen att vidta för att bryta segregationen och skapa jämlikare förutsättningar för alla invånare? Jag väntar med stort intresse på svaren.

Nämnda personer

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024