Altinget logo
Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Debatt

Varför lämnar jämställdhetsministern walkover till torskarna?

Människohandel ökar i spåren av konflikter världen över men i det dolda väljer regeringen att skrota det internationella arbetet mot människohandel och prostitution. Trots att Sveriges ambassadör mot människohandel behövs mer än någonsin, skriver flera kvinno- och jämställdhetsorganisationer.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) behöver svara på varför regeringen lämnar walkover i kampen mot människohandel, skriver debattörerna.
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) behöver svara på varför regeringen lämnar walkover i kampen mot människohandel, skriver debattörerna.Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Susannah Sjöberg
Ordförande Sveriges kvinnoorganisationer 
Malin Roux Johansson
Generalsekreterare RealStars 
Madeleine Sundell
Nationell samordnare mot människohandel Frälsningsarmén 
Saga Brodersen
Styrelseledamot Inte din hora 
Anna Sander
Grundare Talita 
Ida Östensson
Generalsekreterare ChildX
Zandra Kanakaris
Generalsekreterare 1000 Möjligheter 
Olga Persson
Ordförande Unizon 
Camilla Andersson
Ordförande Roks
Gunnel Hall
Ordförande KvinnorKan
Maria Rashidi
Ordförande Kvinnors rätt
Ewa Larsson
Ordförande Gröna kvinnor
Susanne Hedman Jensen
Ordförande KSAN
Maya af Geijerstam
Generalsekreterare WONSA
Ianthe Holmberg
Ordförande Svenska kvinnors vänsterförbund
Gertrud Åström
Ordförande Östersjöfred – Women’s Baltic Peacebuilding Initiative
Astrid Carsbring
Kvinnofronten
Kazhal Ahmedi
Kurdistans demokratiska kvinnoförbund i Sverige
Bodil Wandt
XXV/WDI Sweden
Camilla Wagner
Ordförande Fredrika Bremer-förbundet
Sofia Kühner
Ordförande Sveriges kvinnliga läkares förening 
Walla Carlsson
Ordförande EQ Kvinna
Britt-Marie Torstensson
Ordförande Winnet Sverige
Bodil Davidsson
Ordförande Kvinnor i svenska kyrkan
Elsy Hedlund
Ordförande Internationella kvinnoförbundet

År 2006 instiftade dåvarande regering en ambassadör mot människohandel med uppdrag att stärka samarbetet med andra länder i kampen mot människohandel. Ambassadören har bidragit till att allt fler länder, inte minst Frankrike, har valt att införa den svenska modellen av sexköpslagen.

Europas bordell följer Sveriges väg

Nu är även Tyskland, som brukar beskrivas som Europas bordell, på väg att göra detsamma. Genom att internationellt slå hål på myter om den svenska modellen och argumentera för dess unika utformning har ambassadören mot människohandel varit en nyckelspelare i Sveriges jämställdhetsarbete globalt.

Men nu hör kvinnorättsorganisationer från hela världen av sig till oss i civilsamhället och frågar vad som hänt med Sveriges internationella arbete mot människohandel och prostitution. Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) är nu svaret skyldig för vi undrar detsamma – sedan februari står nämligen stolen för ambassadören mot människohandel tom.

Genom att internationellt slå hål på myter om den svenska modellen och argumentera för dess unika utformning har ambassadören mot människohandel varit en nyckelspelare i Sveriges jämställdhetsarbete globalt.

Regering har varit tydlig med att arbetet mot organiserad brottslighet ska prioriteras, inklusive människohandel för sexuella ändamål. I samband med Sveriges ordförandeskap i EU deklarerade regeringen att det internationella arbetet mot människohandel skulle fortsätta och stärkas. Jämställdhetsministern hävdar att detta är en av regeringens mest prioriterade frågor på jämställdhetsområdet. Att motverka människohandel är en uttalad del av regeringens nya biståndsagenda.

Inget svar från Brandberg

Nu gör dock regeringen det motsatta. Jämställdhetsministern vägrar att svara på hur ambassadörens framtid ser ut och hänvisar i stället till utrikesdepartementet vars svar är allt annat än tillfredsställande. Av detta går det inte att dra någon annan slutsats än att rollen har avskaffats trots tidigare löften.

Sedan Rysslands krig mot Ukraina bröt ut har cirka 60 000 människor, varav 70 procent kvinnor, sökt asyl i Sverige via det så kallade massflyktsdirektivet. Många av dem har tvingats eller lurats in i människohandel på vägen till Sverige.

Vi ser också en global normförskjutning där handel av kvinnors kroppar normaliseras och dessutom kryper ner i åldrarna. Belgien förespråkade en avkriminalisering av hela sexindustrin under sitt ordförandeskap i EU. Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter talar öppet om avkriminalisering och de digitala bordellerna växer allt snabbare.

Stärk arbetet mot människohandel

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) behöver svara på varför regeringen lämnar walkover i kampen mot människohandel när torskar, bordeller och kriminella nätverk får allt större spelrum. Vi kräver att Sverige i stället höjer insatserna och att regeringen återupprättar och förstärker ambassadören mot människohandel.

Altingets gratis nyhetsbrev

Nämnda personer

Susannah Sjöberg

Ordförande Sveriges kvinnolobby, handläggare SKR
Fil. kand i statsvetenskap (Växjö uni., 2006), kurs om våld i nära relationer (Karolinska institutet, 2018)

Ida Östensson

Generalsekreterare ChildX Foundation, initiativtagare Fatta, grundare Make Equal

Olga Persson

Förbundsordförande Unizon
Fil. kand i statsvetenskap (Södertörns högskola 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024