Volvostöd stjälpte mer än hjälpte

ARBETSLIV. De 1 200 personer från Volvo Personvagnar och underleverantörer som med hjälp av EU-pengar omskolades efter att ha blivit varslade hade svårare att sedan få jobb än andra varslade. Det visar en granskning från Riksrevisionen.

Kristina Gauthier Reberg

Under 2008–2009 varslades 5 700 personer på Volvo Personvagnar och underleverantörerna om uppsägning. Regeringen såg krisen i fordonsindustrin som en strukturell kris, inte en konjunktursvacka för svensk bilindustri. Sverige sökte och fick därför pengar från Europeiska Globaliseringsfonden, EGF, för att hjälpa de varslade till jobb i andra branscher.

Med hjälp av EU-pengarna deltog 1 158 personer i utbildning från Arbetsförmedlingen och Yrkesvux. Riksrevisionens granskning visar att det tog längre tid för dem att komma tillbaka i jobb än för andra som blev av med sitt arbete samma år.

Till en del kan det bero på att de var upptagna med utbildning och inte sökte jobb lika intensivt som andra uppsagda, tror Riksrevisionen. ”På längre sikt kan vi emellertid inte se några positiva effekter av att ha deltagit i projektet när det gäller återgång till arbete”, skriver Riksrevisionen i rapporten.

 

Riksrevisionens rapport

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024