Debatt

Boverkets byggregelförslag är diskriminerande

Sverige får redan i dag skarp kritik av FN för att regeringen inte lever upp till kraven konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar. Boverkets förslag går helt i strid med rätten att kunna leva, bo och studera som andra, skriver företrädare för flera organisationer.

Det är dessutom givetvis förkastligt att medvetet utestänga grupper av befolkningen, skriver debattörerna.
Det är dessutom givetvis förkastligt att medvetet utestänga grupper av befolkningen, skriver debattörerna.Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Utbildning är en rättighet även för människor med funktionsnedsättning. Att ”förenkla” byggregler för studentbostäder är att backa in i framtiden. Det blir inte heller enklare eller billigare.

Undertecknare

Åsa Strahlemo
förbundsordförande DHR Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Oscar Sjökvist
förbundsordförande Unga rörelsehindrade
Sara Berggren
generalsekreterare Hissförbundet
Titus Fridell
ordförande Saco Studentråd
Elsa Berlin
vice ordförande Sveriges förenade studentkårer

Bara 20 procent av nybyggda studentbostäder måste uppfylla kraven på tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning, föreslår Boverket. Det skulle innebära extra kostnader för samhället, om det blir så att anpassningar och ombyggnad måste göras i efterhand.

Om en student drabbas av en funktionsnedsättning, måste kommunen gå in och betala för bostadsanpassning.

Om efterfrågan på studentbostäder sjunker, kan inte ett nybyggt flerbostadshus enkelt göras om till, exempelvis, äldreboende.

Finska studenthyrorna höga

Trots förändringar i byggkraven för att möjliggöra billigare byggmetoder, har hyrorna för studentbostäder i Finland förblivit relativt höga. Den förväntade sänkningen av hyrorna har inte inträffat.

I Eslöv kommun byggdes studentbostäder för några år sedan, som nu står tomma eftersom de inte längre attraherar studenter. Kommunen planerar för dyra ombyggnationer för att kunna använda dessa bostäder i det ordinarie bostadsbeståndet.

I projektet BoKompakt i Lund byggde man med undantag från regelverket extra små studentbostäder. I dag, tio år senare, är hyran för dessa tio kvadratmeter hela 3 056 kronor per månad – nästan dubbelt så mycket per kvadratmeter som för en nybyggd hyresrätt i Lund.

Den kostnadsminskning som Boverket anger är en direkt effekt av en kvalitetsförsämring.

Dessutom riskerar studenter med funktionsnedsättning att tvingas välja studieort utifrån var de faktiskt kan bo, snarare än utifrån utbildningsinnehåll.

Nya regler försvårar för flytt

Redan i dag måste människor med funktionsnedsättning välja bort vissa studier, för att det inte finns tillgängliga studentlägenheter. Många studenter med funktionsnedsättning, som i dag tvingas bo kvar hos föräldrarna, skulle vilja bo självständigt i egen studentlägenhet.

Om nya regler försvårar ännu mer att flytta, påbörja studier eller att slutföra sina pågående studier, påverkas deras utbildningsnivå och inkomstnivå. Då är det risk för ännu högre arbetslöshet bland personer med funktionsnedsättningar. Enligt SCB 2023 hade bara drygt hälften, 52 procent, av personer med funktionsnedsättning en sysselsättning, jämfört med 81 procent av den övriga befolkningen.

Det som är tillgängligt är bra för alla. Ett rymligt badrum och en hiss med automatiska dörrar är praktiskt även för den med en stor påse tvätt.

Det är dessutom givetvis förkastligt att medvetet utestänga grupper av befolkningen, vilket även Institutet för mänskliga rättigheter, MR-institutet, har pekat på.

Förslaget är diskriminerande

Förslaget från Boverket är diskriminerande enligt diskrimineringslagstiftningen eftersom det missgynnar en speciell grupp – personer med funktionsnedsättningar. Sverige får redan i dag skarp kritik av FN för att regeringen inte lever upp till kraven konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar. Boverkets förslag går helt i strid med rätten att kunna leva, bo och studera som andra.

Backa inte in i framtiden. Bygg rätt från början – bygg för alla!

Nämnda personer

Åsa Strahlemo

Förbundsordförande DHR (Delaktighet handlingskraft rörelsefrihet)
fil. mag i sociologi (Uppsala uni. 2011)

Titus Fridell

Ordförande Sacos studentråd

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024