Debatt

Klimatomställningen i byggbranschen går för långsamt

För att byggbranschen ska ställa om snabbare krävs det ett tydligt mål som alla aktörer måste leva upp till, och konsekvenser för dem som inte gör det. Det skriver Anna Ryberg Ågren, direktör Svenskt Trä, och Susanne Rudenstam, chef Sveriges Träbyggnadskansli.

Utsläppen från byggande och renovering har inte minskat i tillräckligt stor utsträckning, menar debattörerna.
Utsläppen från byggande och renovering har inte minskat i tillräckligt stor utsträckning, menar debattörerna.Foto: Mickan Mörk/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Just nu håller Boverket på att ta fram nya regler för byggnaders klimatpåverkan. Det är ett viktigt regelverk för klimatomställningen. I dag står den svenska bygg- och fastighetssektorn för över en femtedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.

Byggindustrin har ett stort ansvar

Redan nu går det att med befintliga verktyg och kompetens minska sektorns totala utsläpp till en lägre nivå än vad myndigheten föreslår. Här har samhällsbyggnadssektorn och byggindustrin ett stort ansvar. De har därtill både kompetens och möjlighet att effektivt bidra till Sveriges klimatutmaning, om de får rätt förutsättningar. Det är därför dags att skapa reella möjligheter för sektorn att bidra kraftfullt till att Sverige når klimatmålen.

Enligt IPCC:s senaste utvärderingsrapport finns det redan i dag teknik för att halvera utsläppen till 2030 inom alla samhällssektorer, således även inom byggsektorn. Det som behövs, för att minska klimatutsläppen från byggandet, är politisk handlingskraft i rätt riktning. I våras var Boverkets förslag på införande av gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan ute på remiss. Vi inväntar nu att regeringen ska ta beslut i frågan.

Skärp Boverkets förslag

Gränsvärdena syftar till att minska klimatpåverkan under själva byggfasen. Genom ett stort fokus på energianvändning i driftsfasen har bygg- och fastighetssektorn minskat utsläppen av växthusgaser framgångsrikt mellan åren 1993 och 2020. Däremot har inte utsläppen från byggande och renovering minskat under samma period. Därför har lagstiftarna gett Boverket i uppgift att ta fram gränsvärden för hur hög klimatpåverkan själva uppförandet av byggnader får ha.

Affärsmodellerna för byggindustrin finns redan på plats och branschen är förberedd på en skärpning.

Men Boverkets föreslag är inte tillräckligt. Det går redan i dag att bygga med lägre klimatpåverkan än de gränsvärden som är föreslagna för 2025, med såväl trä som betong. Vi vill därför se följande förändringar:

  • Det föreslagna gränsvärdet för flerbostadshus ska sänkas kraftigt redan från 2025 och övriga kategorier, exklusive småhus, bör ligga i linje med dessa.
  • Skärpningsintervallet bör vara tätare. Mot bakgrund av det stora behovet av omedelbara och kraftfulla åtgärder anser vi att fem år är ett alltför långt intervall för skärpning av gränsvärdena. Detta intervall bör åtminstone initialt vara tätare, för att kunna få en brantare kurva och en halvering av byggbranschens klimatpåverkan till 2030.

Bygg för framtida generationer

Affärsmodellerna för byggindustrin finns redan på plats och branschen är förberedd på en skärpning. Men alla partner måste med på tåget. För att det ska ske krävs ett tydligt mål som för alla aktörer att leva upp till, och konsekvenser för dem som inte gör det.

Vi vill se gränsvärden som ställer krav och samtidigt skapar förutsättningar för byggsektorn att ställa om. Där allt nytt som byggs, oavsett om det är på marken eller ovanpå befintliga byggnader, oavsett om det är bostäder, vindkraftverk, förskolor, sjukhus eller broar, byggs för oss som lever i dag men också för framtida generationer.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024