Debatt

Sju år efter #Metoo behöver arbetet mot sexuella trakasserier i arbetslivet fortsätta

De flesta är innerst inne emot sexism, trakasserier och tystnadskultur och vill gärna bidra till en trygg och jämställd arbetsplats, om de bara får chansen. Men förändringen kommer inte att ske av sig självt. Det skriver Sveriges kvinnoorganisationers generalsekreterare Clara Berglund och MÄN:s ordförande Shahab Ahmadian.

De allvarligaste formerna av våld på arbetsplatsen, såsom sexuella övergrepp och fysiska trakasserier, möjliggörs genom att mindre allvarliga beteenden normaliseras, exempelvis sexistiska skämt och utfrysning, skriver debattörerna.
De allvarligaste formerna av våld på arbetsplatsen, såsom sexuella övergrepp och fysiska trakasserier, möjliggörs genom att mindre allvarliga beteenden normaliseras, exempelvis sexistiska skämt och utfrysning, skriver debattörerna.Foto: Janerik Henriksson/TT
Clara Berglund
Shahab Ahmadian
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I dag för exakt sju år sedan startade #Metoo-rörelsen, som kom att avslöja hur sexuella trakasserier är ett utbrett problem i kvinnors arbetsliv, efter att kvinnor med stöd från varandra vågat berätta om sina upplevelser. Trots att uppropen signerades av över 80 000 personer präglas många branscher fortfarande av en tystnadskultur som tillåter sexism och övergrepp.

Uppropet #Sistaspikenikistan vittnade om att byggbranschen länge har haft svårt att förebygga och bekämpa sexuella trakasserier. I dag rapporterar över hälften av alla kvinnorna som arbetar i byggbranschen att de utsatts någon gång i yrkeslivet – en betydligt högre siffra än genomsnittet på arbetsmarknaden som ligger på 36 procent.

Svårt att våga agera

Omkring 90 procent av alla som arbetar i byggbranschen är män och den skeva könsfördelningen skapar en ond spiral. Dels visar ny forskning att risken för sexuella trakasserier ökar när det könet är i minoritet. Dels får sexuella trakasserier i sig kvinnor att välja bort eller lämna byggbranschen, vilket ytterligare spär på den skriande kompetensbristen. När 9 av 10 byggföretag har svårt att hitta kompetent arbetskraft har man inte råd att utesluta halva befolkningen.

De allvarligaste formerna av våld på arbetsplatsen, såsom sexuella övergrepp och fysiska trakasserier, möjliggörs genom att mindre allvarliga beteenden normaliseras, exempelvis sexistiska skämt och utfrysning. De flesta har upplevt situationer på arbetsplatsen där en kollega betett sig på ett olämpligt sätt. Även när magkänsla säger att en borde säga ifrån, kan det vara svårt att våga agera.

Men denna tröskel går att komma över. Sveriges Kvinnoorganisationer och organisationen MÄN har samarbetat med modiga byggföretag för att utmana den arbetsplatskultur som tillåter sexuella trakasserier. Vi använder den forskningsbaserade metoden aktivt åskådarskap som ger medarbetare verktyg och mod att se, agera och reagera – innan, under och efter sexuella trakasserier. Rent konkret kan det handla om att ge svar på tal, distrahera eller följa upp om en kollega utsätts för ett oönskat beteende. Under vår satsning har vi sett hur attityder och beteenden har börjat förändras.

De flesta är emot sexism

På ett företag som vi utbildat insåg en anställd att hans sätt att behandla praktikanter skilde sig åt beroende på kön. Manliga praktikanter förväntades visa sin fysiska styrka och att de är ”man nog för jobbet”, medan kvinnliga praktikanter ”behandlas som prinsessor” som inte behöver utföra de tuffaste jobben. På ett annat företag berättade en medarbetare om hur han, tack vare den kunskap han fått, reagerat på hur en kvinnlig kollega bemötts i ett möte med en kund.

De flesta är innerst inne emot sexism, trakasserier och tystnadskultur och vill gärna bidra till en trygg och jämställd arbetsplats, om de bara får chansen. Men förändringen kommer inte att ske av sig självt. Chefer har det yttersta ansvaret för att förebygga sexuella trakasserier och skapa en trygg och jämställd arbetsplats. Alla arbetsgivare bör säkerställa att deras ledningar har kunskap om sexuella trakasserier, arbetar aktivt för att rekrytera mer jämställt på alla nivåer och säkerställer att kvinnor och män har likvärdiga arbetsförutsättningar. Medarbetare måste få kunskap och verktyg för att stå upp för varandra och markera mot ovälkomna beteenden, det stärker både deras egen och de utsatta kollegornas hälsa. Vi bjuder in alla företag och chefer i byggbranschen och deras anställda att följa med på resan mot trygga och jämställda arbetsplatser, fria från våld.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024