Debatt

Slutreplik: Nej, plastkrisen uppstår vid förbränning  

Energiföretagen och Avfall Sverige missar poängen. Vi kan inte minska upptaget av fossil råvara till plast genom att fortsätta elda upp dagens plastartiklar. Vi måste skapa en cirkulär ekonomi där dagens plast återvinns och kan bli nya varor. Det skriver Jonas Hagelqvist, vd, Ikem och Henrik Oxfall, plastexpert, Ikem.

”Mycket av plastanvändningen omfattas redan i dag av producentansvar: förpackningar, fordon, däck och elektronik”, skriver debattörerna.
”Mycket av plastanvändningen omfattas redan i dag av producentansvar: förpackningar, fordon, däck och elektronik”, skriver debattörerna.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Energimyndighetens förslag om en ny plastskatt skapar inga incitament att öka utsorteringen och återvinningsgraden på plast. Tvärtom skulle en ny plastskatt ensidigt gynna värmesektorns klimathotande affärsidé om förbränning. IKEM:s medlemmar ska inte finansiera den verksamheten när det finns hållbara affärsidéer för avfallsbolagen att i stället ägna sig åt.

Dialog är en förutsättning

EU:s efterlängtade kvotplikter kommer innebära att efterfrågan på återvunnen plast skjuter i höjden och inom fem år kommer våra medlemmar stå inför en bristsituation. Stora investeringar kommer att behövas i återvinningskapacitet och samtidigt måste mer plast sorteras ut. Den återvinning som sker måste även säkerställa att kvaliteten på det återvunna materialet behålls så långt som möjligt, så kallad högkvalitativ återvinning. Dialog och samarbete genom hela värdekedjan är en förutsättning.

Om kommunerna inte är intresserade av att främja en hållbar och klimatneutral avfallshantering så bör en mer lämpad aktör utses.

Mycket av plastanvändningen omfattas redan i dag av producentansvar: förpackningar, fordon, däck och elektronik. Producenterna tar sitt ansvar. Problemet är det kommunala avfallet och på det har Avfall Sveriges medlemmar monopol. Det vore därför önskvärt om de kunde ta sin del av ansvaret och faktiskt göra jobbet i enlighet med lagstiftningen.

Miljöbalkens avfallstrappa beskriver tydligt hur materialåtervinning ska främjas framför energiåtervinning. Trots det eldas 1,1 miljon ton plast varje år för att producera fjärrvärme. Ett koldioxidutsläpp som uppgår till 2,4 miljoner ton. Om kommunerna inte är intresserade av att främja en hållbar och klimatneutral avfallshantering så bör en mer lämpad aktör utses.

Delar ni ambitionen? 

Svenska energiföretag behöver också vidta omfattande åtgärder för att bidra till att Sverige ska nå klimatmålen. Det är hög tid att investera i eftersorteringsanläggningar, bland annat för att sortera ut de förpackningar som konsumenterna kastat fel. De behöver införa differentierade mottagningsutgifter vid förbränningsanläggningarna i syfte att styra mot mindre plast i det brännbara avfallet och varför inte vägra ta emot fraktioner där avfallslämnaren uppenbart inte tagit sitt ansvar?

Precis som Energiföretagen och Avfall Sverige skriver så beräknas den globala plastindustrin att stå för 20 procent av den globala oljeanvändningen år 2050, en ökning från dagens 7 procent. Byter vi ut plastanvändningen till andra material, exempelvis papper, så skulle det leda till ökade klimatutsläpp i andra sektorer. Plasten används för att den fyller en funktion och är effektiv, lätt och återvinningsbar.

Plastkrisen är den som uppstår vid förbränning.

Ikem:s medlemmar vill se en riktning där samhället tar vara på de resurser vi har i stället för att öka det fossila beroendet. Prioriterat är en fullskalig omvandling av dagens avfallshantering. Det vore önskvärt om vi kunde dela ambitionen mot en cirkulär ekonomi.

 

Läs tidigare inlägg i debatten

Ikem: Förbjud all förbränning av plast

Energimyndigheten vill att plastproducenterna ska betala en skatt för att finansiera CCS (koldioxidinfångning och lagring) på svensk avfallsförbränning. Men att beskatta plast som går upp i rök är inte bara en dålig idé – det skiftar fokus från de verkliga problemen inom avfallshantering, skriver Jonas Hagelqvist, vd, och Henrik Oxfall, plastexpert, Ikem.

Replik: Lösningen på plastkrisen ligger i producentansvar, inte förbud

”Förbjud all förbränning av plast”, uppmanar den svenska plastindustrins företrädare, Ikem i Altinget. Det är att söka en till synes enkel lösning på ett svårt problem. Ikem förfasar sig över Energimyndighetens förslag om ett utvidgat producentansvar för plast, men det kan visa sig vara bästa tänkbara insats för klimatet, menar Åsa Pettersson, vd på Energiföretagen, och Tony Clark, vd på Avfall Sverige.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024