Debatt

Sveriges arkitekter: Boverkets förslag är ett hot mot det trivsamma hemmet

Boverkets agerande innebär att alla vi som tycker att en bostad är mer än ett utrymme att klämma in människor i måste stå upp för hemmet. Det skriver Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges arkitekter.

Hemmet är något så viktigt för vår trivsel och hälsa så att kortsiktiga ekonomiska vinster för enskilda (som själva kan bo någon annanstans) inte ska trumfa det, skriver debattören.
Hemmet är något så viktigt för vår trivsel och hälsa så att kortsiktiga ekonomiska vinster för enskilda (som själva kan bo någon annanstans) inte ska trumfa det, skriver debattören.Foto: Janerik Henriksson/TT
Tobias Olsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Boverket har inte tagit till sig av den massiva kritiken mot deras förslag till nya byggregler. Nu tyder allt på att de öppnar för bostäder som bara är utrymmen att klämma in människor i. Vi uppmanar politikerna att stå upp för hemmet och stoppa förslaget.

Altingets gratis nyhetsbrev

Trånga klaustrofobiska hem väntar

Tänk dig en lägenhet med två rum. Rum där barn och ungdomar gör läxor, vuxna kanske hemmajobbar, där vi är sjuka och vabbar, där stora och små pysslar med sina egna intressen och där vi umgås med nära och kära.

Men, ett av rummen har inte fönster. Resultatet blir ett trångt, mörkt och lätt klaustrofobiskt rum. Det tycker nog många. Och brist på dagsljus är bevisat farligt för hälsan.

Sådana här bostäder kan vi förvänta oss om Boverkets nya byggregler blir verklighet. Reglerna vänder upp och ner på nuvarande system. Förutom att hälften av alla bostadsrum kan byggas utan fönster och de fönster som finns inte behöver gå att öppna, kan också takhöjden bli lägre än dagens 2,40 meter.

Många fler än vi i Sveriges arkitekter är kritiska mot Boverkets förslag. När förslaget gick på remiss i höstas kom över 1400 svar in. Sveriges kommuner och regioner (SKR) varnar för att de kan gynna den organiserade brottsligheten, Fastighetsägarna pekar på att reglerna inte är klimatsmarta och Domstolsverket befarar fler rättsprocesser.

Boverket borde tänka om

Välbefogad kritik, som borde fått Boverket att tänka om kring förslaget i sin helhet. I stället gör verket bara smärre justeringar i förhållande till sitt första förslag. Allt tyder på att de föreslagna försämringarna kommer att bli verklighet.

Boverkets agerande innebär att alla vi som tycker att en bostad är mer än ett utrymme att klämma in människor i måste stå upp för hemmet.

Vi uppmanar nu alla politiker att stå upp för hemmet med oss.

För visst har ett rum i ett hem fönster? Fönster som släpper in dagsljus och solljus som formar stämningen i ett rum, en del av hemkänslan och trivseln. Som gör det möjligt att följa årstidernas växlingar och dagens rytm. Som när du öppnar det släpper in vårens fågelkvitter, där du kan njuta av ett stilla höstregn eller stadens puls. Inte minst för den som på grund av sjukdom eller ålder har svårt att lämna sitt hem. Och visst ska även en person som är sisådär 2,04 meter lång kunna gå upprätt i ett hem.

Hemmet är något så viktigt för vår trivsel och hälsa så att kortsiktiga ekonomiska vinster för enskilda (som själva kan bo någon annanstans) inte ska trumfa det.

Värna hälsa och hem

Vi uppmanar nu alla politiker att stå upp för hemmet med oss. Värna människors hälsa och möjlighet till hem – stoppa förslaget till Boverkets nya byggregler.

Förutom en bostadspolitik värd sitt namn kan ni täppa för en ny möjlighet för den organiserade brottsligheten, undvika ett ökat antal rättsprocesser och göra byggbranschen lite klimatsmartare. Det om något borde vara ett lätt val.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024