Dansmuseet slår igen dörrarna

Pengarna sinar för dansmuseet i Stockholm och de tvingas stänga efter årsskiftet, skriver de i ett pressmeddelande. 

Maja Ahlqvist

Museet för dans, rörelse och bildkonst har funnits i Stockholm sedan 1953. Det har huserat på sex olika adresser och i dag hittas institutionen på Drottninggatan – men inte länge till. Pengarna räcker inte och museet stänger för besökare vid årsskiftet. 

– Hyran och andra kostnader har stigit kraftigt, särskilt de senaste åren. Dansmuseet går i dag med miljonunderskott. För att inte förvärra situationen ytterligare måste vi vidta radikala åtgärder, säger chefen för Dansmuseet, Hans Lindholm Öjmyr, i ett pressmeddelande.

Nära hälften av stiftelsens personal har avskedats eller slutat självmant under det senaste året. Trots det är ekonomin fortsatt pressad. Det är huvudsakligen statliga bidrag som finansierar museet och deras stöd har inte höjts sedan 2018. 

Hans Lindholm Öjmyr säger att de planerar att hitta nya lokaler efter årsskiftet. Förmodligen utanför tullarna, för att minska på kostnaderna. 

Men innan flytten ska museet hålla en sista utställning på Drottninggatan. Den 12 oktober går ridån upp för ”Sista dansen – En föreställning på liv och död”.  

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024