Debatt

Forssmed: Missriktad kritik från LSU om fritidskortet

Fritidskortet är inte ett allmänt stöd till alla former av organisering. Ett av dess syften är att barn och ungdomar ska få fler vuxna och unga ledare i sitt liv som bryr sig om dem, skriver socialminister Jakob Forssmed (KD) i en slutreplik.

Ingen kan ta miste på regeringens engagemang när det gäller ungdomars organisering, skriver Jakob Forssmed (KD).
Ingen kan ta miste på regeringens engagemang när det gäller ungdomars organisering, skriver Jakob Forssmed (KD).Foto: Christine Olsson/TT
Jakob Forssmed
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Företrädare för LSU:s civilsamhällespolitiska råd undrar i en debattartikel om jag har missförstått ungdomsrörelsens förutsättningar, mot bakgrund av hur fritidskortet är konstruerat.

Inget allmänt stöd

Det enkla svaret är nej. Fritidskortet ska låta fler barn och unga upptäcka det fantastiska med att kunna röra på sig i en idrottsklubb, vara ute i naturen med scouter eller friluftsfrämjande eller sjunga i en kör. För att nämna några exempel. Inte minst viktigt är att de ska få vara en del av en föreningsgemenskap.

Läs också

Det innebär inte att det är ett allmänt stöd till alla former av organisering. Och debattörerna har helt rätt i att fritidskortets främsta syfte inte är att stödja ungdomars egen organisering. Ett syfte är snarare att barn och ungdomar ska få fler vuxna och unga ledare i sitt liv som bryr sig om dem. För att vi vet att det är bra. Barn och unga som deltar i ledarledda och regelbundna fritidsaktiviteter löper till exempel mindre risk för att dras in i brottslighet och annat normbrytande beteende än barn och unga som inte gör det.

Ledarledda aktiviteter prioriteras

Detta är grunden till hur fritidskortet är konstruerat. Det får användas för betalning av avgifter för ledarledda fritidsaktiviteter som tillhandahålls av en godkänd utförare. Det faller sig naturligt att det ofta då handlar om vuxenledda aktiviteter, eller aktiviteter som leds av unga ledare för yngre barn, med tanke på att fritidskortet ska kunna användas av barn från åtta års ålder.

Ungas självständiga organisering och inflytande i samhället är en central del av regeringens ungdomspolitik.

Organisationer som uteslutande riktar sig till ungdomar över 16 år och unga vuxna kommer inte att kunna betraktas som godkända utförare inom ramen för fritidskortet, medan det förstås finns alla möjligheter att ansöka om att få bli utförare om målgruppen 8–16 år omfattas av aktiviteten, även om ledarna är unga.

Ingen helhetslösning

Som jag skrev i min tidigare artikel, har vi inte utgångspunkten att fritidskortet är en lösning på allt. Ungdomars organisering främjar vi på andra sätt. I budgetpropositionen för 2023 ökade vi medlen för bidrag till nationell och internationell ungdomsverksamhet till 290 miljoner kronor.

En av de första utredningarna vi tillsatte handlade om hur ett offentligt erkännande av ungas engagemang och insatser i civilsamhället kan utformas. För att fler ungdomar ska vilja engagera sig och organisera sig. Vi har nu tagit emot utredningsbetänkandet och arbetar vidare med utredningens förslag. Ungdomsorganisationerna är också välkomna att söka medel ur det engagemangslyft som regeringen lanserade tidigare i år.

Unga ska kunna organisera sig

Vi har också tillfört medel till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att myndigheten ska kunna etablera en funktion för att stödja organisationerna i att utveckla sin förmåga att hantera administrativa krav.

Ungas självständiga organisering och inflytande i samhället är en central del av regeringens ungdomspolitik. Unga i hela landet ska ha möjlighet att organisera sig och utöva inflytande över samhällsutvecklingen. Ingen kan ta miste på regeringens engagemang i denna fråga. Därför tvingas jag konstatera att kritiken från LSU är missriktad.

Läs tidigare inlägg i debatten

Socialministern: Dags att reda ut missförstånden kring fritidskortet

Sverige står inför stora utmaningar. Ett långsiktigt och robust system för barn och ungdomar att aktivera sig med hjälp av idrott, friluftsliv och kultur är ett motgift mot ohälsa och kriminalitet. Därför har regeringen föreslagit reformen med ett fritidskort. Men det råder ett flertal missförstånd som bör redas ut. Det skriver Jakob Forssmed, socialminister (KD). 

Replik: Har socialministern missförstått ungdomsrörelsens förutsättningar?

Förra veckan skrev socialminister Jakob Forssmed (KD) i en debattartikel att det är dags att reda ut missförstånd kring fritidskortet. Vi undrar om ministern har missförstått ungdomsrörelsens förutsättningar? Det skriver medlemmar i LSU:s civilsamhällespolitiska råd. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024