Här är alla ministrar i Ulf Kristerssons regering
Landets yngsta minister någonsin. En åklagare och hela fyra ministrar på socialdepartementet. Sveriges nya regering består av 13 moderater, sex kristdemokrater och fem liberaler. Altinget har hela ministerlistan.
Redaktionen
Altinget RedaktionStatsminister: Ulf Kristersson (M)
Fem år efter att han tillträdde som partiledare för Moderaterna blir Ulf Kristersson nu statsminister. Han har regeringserfarenhet sedan tidigare, som socialförsäkringsminister 2010–2014. Han har tidigare också varit kommunalråd i Strängnäs och ordförande för Moderata ungdomsförbundet.
EU-minister: Jessika Roswall (M)
Vice gruppledare för Moderaterna i riksdagen där hon suttit i tre mandatperioder. Sedan valet ordförande i EU-nämnden och hon är även partiets Europapolitiska talesperson. Arbetade tidigare som advokat.
Finansminister: Elisabeth Svantesson (M)
Utbildad nationalekonom som har tillhört partiledningen sedan 2015. Hon är i dag partiets förste vice ordförande och ekonomisk-politiska talesperson. Satt liksom Kristersson i Alliansregeringen, då som arbetsmarknadsminister. Riksdagsledamot sedan 2006.
Finansmarknadsminister: Niklas Wykman (M)
Riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson för Moderaterna. Niklas Wykman är även ordförande för Moderaterna i Solna och var förbundsordförande för Muf 2006–2010.
Civilminister: Erik Slottner (KD)
Vid maktskiftet i huvudstaden fick Erik Slottner kliva av som äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad där han även varit gruppledare för Kristdemokraterna. I mitten av 2000-talet var han även ordförande för partiets ungdomsförbund KDU.
Justitieminister: Gunnar Strömmer (M)
Moderaternas partisekreterare sedan 2017 är jurist och var som ung engagerad i såväl Moderat skolungdom som Moderata ungdomsförbundet, som han också var ordförande för 1998–2000. År 2002 grundade Strömmer ideella organisationen Centrum för rättvisa, som han var chef över till 2011. 2012 utredde Strömmer som särskild utredare medborgarskapsfrågor.
Migrationsminister: Maria Malmer Stenergard (M)
Ordförande i socialförsäkringsutskottet och talesperson i migrations- och socialförsäkringsfrågor. Malmer Stenergard är jurist och kom in i riksdagen 2014. Sedan hösten 2021 är hon också ledamot i partistyrelsen.
Utrikesminister: Tobias Billström (M)
Billström kommer från rollen som gruppledare i riksdagen. Han har tidigare varit både migrationsminister 2006-2014 och riksdagens förste vice talman 2014-2017. Riksdagsledamot sedan 2002.
Bistånds- och utrikeshandelsminister: Johan Forssell (M)
Riksdagsledamot sedan 2010 som har varit försvarspolitisk talesperson och migrationspolitisk talesperson tidigare. Sedan 2019 har han varit rättspolitisk talesperson. Forssell är ledamot i partistyrelsen. På CV:et finns också en kort period som stabschef i regeringen Reinfeldt 2006–2007 och ett par år som MUF-ordförande i mitten av 00-talet.
Försvarsminister: Pål Jonsson (M)
Riksdagsledamot sedan 2016 och tidigare ordförande för försvarsutskottet. Jonson har doktorerat i krigsvetenskap vid King's college i London. Han har tidigare arbetat som kommunikationsdirektör för Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF), som analytiker på Totalförsvarets forskningsinsitut och som politiskt sakkunnig på försvarsdepartementet. Är ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien sedan 2021.
Civilförsvarsminister: Carl-Oskar Bohlin (M)
Moderaternas energipolitiska talesperson sedan i våras. Han kom in i riksdagen 2010 och har tidigare också varit bostadspolitisk talesperson.
Socialminister: Jakob Forssmed (KD)
Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson kom in i riksdagen 2014. Han är också partiets förste vice ordförande. Forssmed började sin karriär som politisk sekreterare i KD:s riksdagskansli och var åren 2001 till 2004 KDU:s förbundsordförande. Han var statssekreterare i Statsrådsberedningen 2006–2014.
Sjukvårdsminister: Acko Ankarberg Johansson (KD)
Ankarberg Johansson utsågs till socialutskottets ordförande 2018 efter åtta år som partisekreterare. Innan tiden i riksdagen var hon kommunstyrelsens ordförande i Jönköpings kommun.
Socialtjänstminister: Camilla Waltersson Grönvall (M)
Moderaternas socialpolitiska talesperson tar också plats på socialdepartementet. Camilla Waltersson Grönwall har suttit i riksdagen sedan 2010 och varit en aktiv röst i socialutskottet i många år.
Äldre- och socialförsäkringsminister: Anna Tenje (M)
Tenje är andre vice ordförande i Moderaternas partistyrelse och har varit kommunstyrelsens ordförande i Växjö sedan 2017. Riksdagsledamot 2006–2010 och då ledamot i konstitutionsutskottet.
Utbildningsminister: Mats Persson (L)
Doktor i ekonomisk historia som är Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson och ledamot i partistyrelsen sedan 2011. Innan han blev riksdagsledamot var han regionråd i Skåne (2009–2014). Han har suttit i finansutskottet, skatteutskottet och utbildningsutskottet. Tog över som gruppledare när Johan Pehrson blev partiledare.
Skolminister: Lotta Edholm (L)
Edholm har länge varit verksam i Stockholmspolitiken. Senast som skolborgarråd, en post hon valde att lämna 2020 för att tillträda som seniorkonsult på byrån Tenelius Holm. Sedan 2021 sitter hon i börsnoterade friskolekoncernen Tellusgruppens styrelse. Edholm har även varit utredare för utredningen Fler barn i förskolan för bättre språkutveckling, som överlämnades till regeringen 2020.
Energi- och näringsminister och vice statsminister: Ebba Busch (KD)
Har varit Kristdemokraternas partiledare sedan 2015, då hon efterträdde Göran Hägglund. Innan dess satt hon som kommunalråd i Uppsala kommun, där hon kom in som 23-åring 2010. Under valrörelsen har hon bland annat drivit förslaget om att förstatliga hälso- och sjukvården. Har studerat freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet.
Klimat- och miljöminister: Romina Pourmokhtari (L)
Sveriges yngsta minister genom tiderna och den första född på 1990-talet. 26 år gammal går Liberala ungdomsförbundets ordförande direkt till en ministerpost i Kristerssons regering. Hon har tidigare varit starkt kritisk till Liberalernas svängning om samarbete med Sverigedemokraterna och markerat vikten av att partiet håller sig till liberala värden. ”En utomordentlig utbildningsminister” har Erik Berg, vice ordförande i Luf och potentiell efterträdare till Pourmokhtari, tidigare beskrivit henne för Altinget.
Kulturminister: Parisa Liljestrand (M)
Under den senaste mandatperioden har Parisa Liljestrand varit kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna. Hon är utbildad lärare och drev tidigare det lokala partiet Demoex. Kom in i politiken när hon startade ett eget parti 2010, DemoEx.
Arbetsmarknads- och integrationsminister: Johan Pehrson (L)
Tillförordnad partiledare sedan april 2022 då Nyamko Sabuni hastigt lämnade posten. Pehrson har suttit i Liberalernas partistyrelse sedan 2001 och valdes in i riksdagen första gången 1998. 2015 lämnade han för att under tre år leda lampföretaget Watt & veke och driva ett eget företag. I sammanlagt elva år har han varit partiets gruppledare i riksdagen och väntas i höst få förtroende att fortsätta som partiledare.
Jämställdhetsminister: Paulina Brandberg (L)
Åklagare och liberal debattör inom det rättspolitiska området. Kandiderade till riksdagen för Liberalerna i årets val men kom inte in.
Landsbygdsminister: Peter Kullgren (KD)
Ersatte Acko Ankarberg Johansson på partisekreterarposten 2018. Kullgren har tidigare varit kommunpolitiskt aktiv i Karlstad, där han åren 2010–2017 var kommunalråd på deltid. Är partiets landsbygdspolitiska talesperson.
Infrastruktur- och bostadsminister: Andreas Carlson (KD)
Blev partiets gruppledare i riksdagen 2015, men förlorade sin riksdagsplats i valet och därmed också gruppledaruppdraget. Han kom in som ersättare i riksdagen en kort tid efter valet 2010. Ledamot av partistyrelsen.