Debatt

Dags att stoppa tobak och nikotin på lektionerna

Enligt FN:s barnkonvention och WHO:s tobakskonvention har alla barn rätt till en god hälsa och att få ta del av den information som främjar ett hälsosamt liv. Här underpresterar Sverige grovt då elever tillåts använda tobaks- eller nikotinprodukter under skoltid. Det skriver Marie-Louise Hänel Sandström (M), ledamot i utbildningsutskottet.

Lagen om rökfri skolgård infördes 1994. Det är nu hög tid att den uppgraderas så att den dels inkluderar samtliga hälsoskadliga och beroendeframkallande tobaks- eller nikotinprodukter, dels råder bot på den gränsdragningsproblematik som skolgården utgör, skriver debattören.
Lagen om rökfri skolgård infördes 1994. Det är nu hög tid att den uppgraderas så att den dels inkluderar samtliga hälsoskadliga och beroendeframkallande tobaks- eller nikotinprodukter, dels råder bot på den gränsdragningsproblematik som skolgården utgör, skriver debattören.Foto: TT/Riksdagen/montage
Marie-Louise Hänel Sandström
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

År 2023 uppgav 14 procent av elever i årskurs 9 och 26 procent av elever i gymnasiet att de snusar. Det är tyvärr troligt att siffran nu, 2024, är högre. Antalet snusare ökar mest bland flickor. Samma år, 2023, uppger 9 procent av eleverna i årskurs 9 att de röker och 21 procent i årskurs 2 på gymnasiet. Glädjande nog har antalet dagligrökare i Sverige sjunkit bland både män och kvinnor och ligger nu under 6 procent.

Bland 15-åringar svarar 34 procent av flickorna och 29 procent av pojkarna att de har provat e-cigaretter.

Vännernas påverkan är stark

Nio av tio tillfrågade 14–18-åringar uppger kompisars påverkan som den främsta anledningen till att börja röka. Även i fråga om nya tobaks-/nikotinprodukter – till exempel vitt snus – toppar kompisars påverkan listan över tänkbara orsaker till att testa. Detta innebär troligtvis att om ingen använde tobaksprodukter eller nikotinprodukter synligt under skoltid skulle heller ingen känna pressen att börja.

Snuset förekommer fritt i många klassrum, och okunskapen om nikotinets inverkan på den unga hjärnan och den kognitiva förmågan är skrämmande.

Det är också den mest troliga förklaringen till att åtta av tio elever själva vill ha en tobaks- och nikotinfri skoltid, just för att slippa känna pressen att testa något som man egentligen inte vill.

Gör lektionerna tobaksfria

Lagen om rökfri skolgård infördes 1994. Det är nu hög tid att den uppgraderas så att den dels inkluderar samtliga hälsoskadliga och beroendeframkallande tobaks- eller nikotinprodukter, dels råder bot på den gränsdragningsproblematik som skolgården utgör. Sverige är numera det enda landet i Norden som tillåter tobak under lektionstid. Snuset förekommer fritt i många klassrum, och okunskapen om nikotinets inverkan på den unga hjärnan och den kognitiva förmågan är skrämmande.

Enligt FN:s barnkonvention och WHO:s tobakskonvention har alla barn rätt till en god hälsa och att få ta del av den information som främjar ett hälsosamt liv. Här underpresterar Sverige grovt då elever tillåts använda tobaks- eller nikotinprodukter under skoltid och även i hög grad undanhålls viktig information som kan motivera till ett tobaksfritt liv. Färre än hälften av tillfrågade i åldersgruppen 14–18 år uppger att de fått ingående information om tobak och nikotin i skolan.

För att skydda barn och unga från att exponeras för tobak/nikotin under skoltiden bör det göras en översyn av Lagen om en rökfri skolgård i syfte att skapa en tobaks- och nikotinfri skoltid för barnen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024