Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Om  
Mette Frederiksen

Frederiksen efter överfallet: ”Mycket står på spel”

Danmarks statsminister Mette Frederiksen ställde in sitt kampanjande efter att ha blivit slagen på öppen gata i fredags. I ett inlägg på sociala medier uppmanar hon danskarna att gå och rösta.

Axel Hyttnäs Telin

Det var på fredagskvällen som en man attackerade Mette Frederiksen i Köpenhamn. Slaget mot armen var så kraftigt att Frederiksen ramlade omkull. Statsministern fick en lättare whiplash-skada och valde att ställa in sitt kampanjande under valhelgen.

”För en gångs skull behöver jag vila. Både för kropp och själ”, skrev hon i ett inlägg på Facebook i lördags.

I ett nyare inlägg önskar hon danskarna en bra valdag och uppmanar dem att gå och rösta.

”För mycket står på spel. Valet handlar om trygghet och säkerhet. Med krig i Europa. Klimatförändringar. Trycket på Europas yttre gränser. Och teknikjättarna stjäl barndom från våra barn och ungdomar”, skriver Frederiksen.

Misstänkta gärningsmannen: ”Bra statsminister”

Polisen kunde snabbt gripa den misstänkta gärningsmannen, en 39-årig polsk medborgare. Under häktningsförhandlingen på lördagen tillbakavisade han att han har något emot Mette Frederiksen. I stället säger han att hon är en ”riktigt bra statsminister”.

Mannen bedöms ha varit både berusad och narkotikapåverkad i samband med attacken. Danska medier skriver även att han verkade påverkad under förhandlingen. Polisen tror inte att attacken var politiskt motiverad.

Nämnda personer

Mette Frederiksen

Danmarks statsminister, partiordförande (S), ledamot i folketinget
Master i Afrikastudier (Københavns uni. 2009), ba.scient.adm. i samhällsstudier (Aalborg uni., 2007)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024