Naturvårdsverket: Stryp biståndspengar till fossilt

KLIMAT. Sveriges biståndspengar ska inte gå till att stödja fossil energi. Det anser Naturvårdverket och uppmanar regeringen till skarpare skrivningar i det nya ramverket för biståndsarbetet.

Johanna Alskog

Sverige kan inte nöja sig med att ha en ambition att de biståndspengar som i dag går till fossil energi ska minska, för att sikt fasas ut. Enligt Naturvårdsverket är det en alldeles för låg ambition, skriver myndigheten i sitt remissvar på regeringens förslag till nytt policyramverk för det svenska utvecklingsarbetet. Det vill säga den strategi som ska vara vägledande för allt svenskt bistånd.

Naturvårdsverket anser att stöd som i dag går till fossil energi "bör upphöra snarast möjligt och inte bara minska".

Förslaget till policyramverk har under våren och sommaren varit ute på en bred remissrunda. Bland remissinstanser inom miljö-, energi och klimatområdet tas förslaget emot övervägande mycket väl, inte minst då det det kommer innebära en tydligare betoning på miljö- och klimatinriktat biståndsarbete i framtiden.

Energimyndigheten lyfter fram vikten av att göra rätt sak på rätt plats i klimatarbetet. Myndigheten avser problemet med utvecklingsländernas kraftigt ökande klimatutsläpp under det senaste decenniet.

Investeringar och stöd till fossil energi måste minska avsevärt och fasas ut på sikt.

ur regeringens förslag till nytt policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet

En ny utvecklingsdagordning skapades år 2015 i och med antagandet av Agenda 2030, Addis Ababa Action Agenda och klimatavtalet från Paris. 

ur regeringens förslag till nytt policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet

I de fattigaste länderna är utsläppen fortfarande låga, där behövs främst hjälp med klimatanpassningsåtgärder. "Men för att snabbt bryta de globala utsläppens uppåtgående trend kommer
åtgärder för att minska utsläppen i medelinkomstländerna vara helt avgörande för att nå klimatmålen." betonar myndigheten.

Havs- och vattenmyndigheten påpekar i sitt yttrande att Sverige får välja för målkonflikten mellan vattenförsörjning och energiförsörjning genom utbyggd vattenkraft. Mekong, Amazonas och Kongo är tre platser där vattenkraftsutbyggnad pågår och där Sverige kan vara med och bistå för att  vattenkraftens negativa konsekvenser för livsmedelsproduktion och biologisk mångfald kan minska.

Det är centralt att åstadkomma en omställning till hållbar utveckling inom de planetära gränserna.

ur regeringens förslag till nytt policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet

Statens jordbruksverket, Skogsstyrelsen, Kungliga skogs- och lantbruksakademien och Sveriges lantbruksuniversitet lyfter fram olika aspekter på lantbrukets och skogens roll i utvecklingsarbetet. Kungliga skogs- och lantbruksakademien skriver att det krävs resursförstärkningar på området, det vill säga mer personal som kan bistånd, skog och lantbruk, om policyramverkets ambitioner ska uppfyllas.

Skogsstyrelsen vill ha tydligare skrivningar om förnybara resurser istället för hållbart nyttjande av naturresurser, då naturresurser normalt också omfattar olja, mineraler och kol.

Dokumentation


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024