Debatt

Varför har regeringen kapitulerat i slaget om bostadskrisen?

Regeringens bortprioritering av bostadskrisen skadar hela Sverige och slår hårt mot våra medlemmar, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS-facket.

GS-fackets hårt arbetande medlemmar kämpar med höga matpriser och boendekostnader samtidigt som många förlorar jobbet i byggkrisen, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.
GS-fackets hårt arbetande medlemmar kämpar med höga matpriser och boendekostnader samtidigt som många förlorar jobbet i byggkrisen, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.Foto: Janerik Henriksson/TT/Lazze Öst
Per-Olof Sjöö
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Kampen mot inflationen är nu vunnen enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M). I så fall finns det inte längre några bortförklaringar för att inte hjälpa våra medlemmar och bygga Sverige starkt. I höst kommer den SD-ledda regeringen att lägga sin tredje budget och därmed visa sina prioriteringar.

Byggandet störtdyker

För staten Sverige är reformutrymmet för budgeten 2025 hela 60 miljarder kronor. Det är ovanligt stort, men också nödvändigt då behoven i samhället är enorma. Sverige befinner sig i lågkonjunktur, byggandet störtdyker och arbetslösheten växer.

GS-fackets hårt arbetande medlemmar kämpar med höga matpriser och boendekostnader samtidigt som många förlorar jobbet i byggkrisen. En ansvarsfull regering skulle nu prioritera åtgärder som stöttar vanligt folk, mildrar lågkonjunkturen och bygger Sverige starkt för framtiden.

Hittills har dock den SD-ledda regeringen lagt pengar på att sänka skatten för exempelvis flyget, plastpåsar och höginkomsttagare. Inga satsningar har hittills gått till att mildra byggkrisen. Boverket uppger att det behöver byggas 67 300 bostäder årligen. Men i år kommer endast 40 000 bostäder att färdigställas och än värre blir det nästa år när endast 25 000 bostäder lär färdigställas, enligt Boverket.

Var sjätte medlem varslad

Regeringens bortprioritering av bostadskrisen skadar hela Sverige och slår hårt mot våra medlemmar i träindustrin som bygger bostäder, kök, byggmaterial, med mera. Detta drabbar framförallt landsbygden hårt där våra medlemmar befinner sig och där träindustrin ofta är hjärtat i den lokala ekonomin.

Därför har vi i två års tid vädjat till den SD-ledda regeringen att agera mot den förödande byggkrisen. Vi har samlat de viktigaste byggaktörerna för att tala med en gemensam röst gentemot regeringen och tagit fram många förslag på åtgärder.

Inga satsningar har hittills gått till att mildra byggkrisen.

Förra året blev var sjätte GS-medlem inom träindustrin varslad. Under årets första åtta månader ökade antalet konkurser inom byggsektorn med nästan 40 procent jämfört med samma period förra året. Trots detta verkar regeringen fortsätta att sitta på händerna och se på när byggandet störtdyker med katastrofala konsekvenser för hela Sverige.

Tidigare har regeringen sagt att man inte velat göra satsningar på byggandet då det riskerar att spä på inflationen. Nu pekar allt på att Sverige vunnit kampen mot inflationen, men finansminister Elisabeth Svantesson och bostadsminister Andreas Carlsson kapitulerar i slaget om bostadskrisen.

Global inflation och politisk handlingsförlamning

Låt mig säga klart och tydligt: Våra medlemmar kräver att regeringen agerar och hedrar sina vallöften om att värna landsbygden.

Jag välkomnar finansminister Elisabeth Svantesson och bostadsminister Andreas Carlsson att besöka våra medlemmar i Sandsjöfors, Åseda och Tranås – det är tre av de många mindre orter där livsviktiga företag har gått i konkurs eller där välbetalda jobb har försvunnit. Inte för att det fanns tillräckligt med bostäder eller för att företagen inte klarade konkurrens, utan på grund utav global inflation och politisk handlingsförlamning.

Riksbanken har börjat att sänka räntan. Men experter pekar på att krisen är så djup och omfattande att politiska åtgärder kommer att behövas för att öka byggandet igen. Låt inte den tredje budgeten bli ett tredje svek mot våra medlemmar på landsbygden. Bygg i stället Sverige starkt för framtiden.

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024