Statssekreterare hoppas VA-reform ska stilla missnöje
Klimatanpassningsförslag för att svara upp mot skyfall och förändrade spelregler för tvångsanslutningar av privata avlopp förbereds fortsatt i den reform som just nu bakas ut på miljödepartementet, anger statssekreteraren – och tidigare utredaren – Anders Grönvall.
Jacob Hederos
Redaktör och reporterDen tidigare utredaren av hållbara vattentjänster sitter nu med den egna utredningen i knät. Som statssekreterare på miljödepartementet har Anders Grönvall en central roll i utarbetandet av den reform som regeringen utlovat att lägga fram till riksdagen den 7 april.
Men även om Grönvall uppger till Altinget att arbetet med slutförslaget är långt kommet, så har regeringen ännu inte börjat förankra förslaget i riksdagen.
– Men vi är ju en minoritetsregering så vi måste ju prata med partierna i allt vi gör, säger Anders Grönvall till Altinget.
Men den här har ju varit på väg sedan våren 2020?
– Ja, och jag upplever att många partier har uttryckt åsikter som liknar det som finns i utredningen. Jag tycker att signalerna från riksdagspartierna inte verkar vara att man är emot det här, utan att man efterfrågar detta.
Läs Altinget Infrastruktur gratis i 14 dagar
Hoppas svara upp mot missnöje
Grönvall kan av naturliga skäl inte ange exakt de val som gjorts inför den slutliga utformningen, men utlovar att det kommer att komma förslag som öppnar för att kommuner enklare ska kunna undvika att hamna i konflikt med privata avloppsägare genom att privata lösningar ska kunna accepteras i fler lägen än idag.
Det finns ju ett demokratiskt underskott kring hur den här planeringen går till. Det visar ju de protesterna som har varit
Anders Grönvall
Hållbara vattentjänst-utredaren
Vissa vill ju att det ska vara initiativrätt även åt andra hållet, att även privata avloppsägare ska kunna begära att ta över ansvaret?
– Grunden är ju i dag att kommunen blir tvungen att göra saker, såsom lagen är skriven nu. Det är ju inget val för dem. Om det exempelvis blir en viss mängd hus, så innebär det automatiskt att kommunen måste anlägga kommunalt VA, även om en annan lösning skulle vara lika bra för miljön.
Det är den problembild som utredningsförslaget försöker ta hand om, säger Grönvall och sammanfattar:
– Finns det andra sätt att lösa det, som är lika bra för miljön, och om fastighetsägarna vill det, så ska man kunna göra det.
Ska minska risk för tvångsflyttar
Öppningen som diskuterats, och som miljödepartementet skissar på, ska även försöka svara upp mot delar av den frustration som uttrycks i Stuguppropet. Där har privata fastighetsägare samlats i protest mot den ”tvångsanslutning” till kommunala VA-system som emellanåt fått så drastiska konsekvenser att fastighetsägaren tvingats sälja.
– Det är ju också en fråga som är aktuell på de platser i Sverige i dag där det finns fastigheter som inte är värda så mycket att det går att ett lån för att finansiera avgiften för anslutning, säger Grönvall.
Fler delar som väntas
Bland de andra förslagen från utredningen som föreslås läggas fram återkommer, utöver ett antal förordningsändringar, bland annat kravet på att kommuner ska anta VA-planer. I dag har runt hälften av kommunerna sådana planer, men tanken med reformen är att detta även ska kunna ge en bättre dialog med fastighetsägare.
Svenskt Vatten är mycket kritiska till denna del av utredningen och enligt vår uppfattning har inte VA-huvudmännen den rådighet över stadsplaneringen som krävs för att kunna uppfylla dessa önskemål.
Inspel från branschorganisationen till skyfallsförslagen
– Det finns ju ett demokratiskt underskott kring hur den här planeringen går till. Det visar ju de protesterna som har varit, säger Anders Grönvall.
Även de klimatanpassningsförslag som beställdes i ett tilläggsdirektiv för att reda ut ansvarsfördelningen vid skyfall ligger kvar på bordet, enligt Grönvall. Detta trots att det samtidigt tillsatts en till utredning som ska se över ytterligare förändringar på det området.
– Jag skulle säga att det finns ett stort behov, med tanke på det vi såg i somras.
Väntas inom några veckor
Men hur det blir med den kommunala avloppsrådgivningen som föreslås finansieras genom ett statligt budgetbeslut lämnar han därhän, då frågan i så fall får tas i budgetprocessen.
Den slutliga utformningen av lagrådsremissen lär dock inte dröja, utlovar statssekreteraren.
– Vi har inte kommit så långt att förslaget finns på papper och läsa än, men det borde gå ganska fort, säger Grönvall till Altinget.