Antibiotikamärkning av kött ska hindra bakteriepandemi

Överdriven användning av antibiotika inom djuruppfödning är en av de drivande faktorerna bakom den växande antibiotikaresistensen i världen. Regeringen tillsätter nu en utredning om antibiotikadeklaration av kött. Miljöminister Per Bolund (MP) är orolig för att nästa pandemi kan orsakas av en resistent bakterie.

Globalt sett används det mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor, enligt WWF. På bilden en gris med antibiotikasprutor på en utställning i Malmö, 2018.
Globalt sett används det mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor, enligt WWF. På bilden en gris med antibiotikasprutor på en utställning i Malmö, 2018.Foto: Johan Nilsson/TT
Marie Lundahl

Nu tillsätter regeringen en utredning om kött kan få deklaration som visar vilken mängd antibiotika som använts i djuruppfödningen. Utredningen är en del av januariavtalet och går i linje med

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Miljö och Energi

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024