Baylan: Försäljning av kolkraft ingen riksdagsfråga

VATTENFALL. Regeringen planerar inte att släppa riksdagen i närheten av frågor som rör Vattenfall. Ägardirektiven kommer sannolikt inte att ändras och när bolaget hittar en köpare till den tyska kolkraften är det en fråga för regeringen, enligt energiminister Ibrahim Baylan (S).

Energiminister Ibrahim Baylan (S).
Energiminister Ibrahim Baylan (S).Foto: Regeringskansliet
Johanna Alskog

Vattenfalls kolgruvor och kolkraftverk i Tyskland är till salu. Försäljningen är bolagets väg till minskade koldioxidutsläpp. Den dag det statliga bolaget lyckas hitta en köpare, verksamheten är inte lättsåld, avser inte regeringen att låta riksdagen få ta ställning till en försäljning. Det sade energiminister Ibrahim Baylan vid en pressträff med riksdagsjournalisterna.

– I sådana här lägen är det regeringen man bollar mot. Vi har inga planer på något annat, sade Ibrahim Baylan.

De fyra Allianspartierna har motionerat om att det ska krävas godkännande av riksdagen "innan väsentliga förändringar i verksamhetsinriktningen vidtas för statligt ägda bolag". Ett förslag som röstades ner i riksdagen i januari i år.

För Centerpartiet kan en försäljning av den tyska kolkraften vara just en sådan väsentlig förändring, enligt Rickard Nordin, C-ledamot i näringsutskottet.

Fakta
Statligt resultat
Torsdagen den 4 februari släpper Vattenfall sin bokslutskommuniké för 2014.

Källa: Vattenfall

– Regeringens styrning av bolaget ska ske inom ramarna för ägardirektiven, går man utanför ramarna bör man hämta riksdagens godkännande. Vår uppfattning är att vill man sälja verksamhet så att ägardirektiven påverkas bör man komma till riksdagen. Innan vi sett ett upplägg på affär är det för tidigt att säga om det bryter mot ägardirektiven eller inte. Det betyder inte att vi inte skulle kunna komma överens, säger Rickard Nordin.

Det är i linje med det anförande som Erik Thedéen, statssekreterare hos dåvarande finansmarknadsminister Peter Norman (M), höll vid Vattenfalls årsstämma förra året, ett anförande där han tog upp vikten av ett brett parlamentariskt stöd vid en försäljning av Vattenfalls kontinentala verksamhet.

Som vi tidigare kommunicerat så är det på längre sikt rimligt att pröva om det är lämpligt för staten att äga den icke nordiska delen. Men frågan är komplex, verksamhet är omfattande och svarar för stora ekonomiska värden. I det fall frågan blir aktuell så krävs ett brett parlamentariskt stöd. För närvarande finns inget mandat från riksdagen att sälja den kontinentala verksamheten.

Erik Thedéen (M), statssekreterare vid finansdepartementet vid Vattenfalls årsstämma 2014

Även Vänsterpartiet anser att det är det "enda riktiga" att riksdagen ska få säga sitt vid en försäljning, enligt Birger Lahti, V-ledamot i näringsutskottet.

Sverigedemokraterna däremot har ingen uttalad åsikt huruvida riksdagen måste få säga sitt vid en försäljning, enligt Josef Fransson, SD-ledamot i näringsutskottet.

– Det viktiga är att en försäljning sker på affärsmässig grund, att vi inte tappar tiotals miljarder kronor av skatterbetalarnas pengar, att inte bolaget tillåts göra storförluster en gång till, säger han och påminner om att utsläppen från gasen och kolkraften finns kvar, även om Vattenfall säljer verksamheten.

Regeringen har hittills inte satt ner foten om regeringens styrning ska stärkas genom ändrade ägardirektiv, direktiv som i så fall ska godkännas av riksdagen, eller om gruppen på fyra statsråd som tillsammans ansvarar för Vattenfall ska ta ut bolagets kurs på annat vis.

I slutet av november ville näringsminister Mikael Damberg (S) inte ge något besked om ägardirektiven, nu säger Ibrahim Baylan att Vattenfall rör sig åt rätt håll även utan nya direktiv.

– Vi har inte landat i det helt, men det lutar inte åt att vi landar i förändrade direktiv. Vattenfall har gjort ett antal steg som är i rätt riktning, sade Ibrahim Baylan.

Betyder det att så länge Vattenfall tolkar regeringens signaler på rätt sätt låter ni dem vara?

– Det beror snarare på vad man gör för analys om vad som behövs, sade Ibrahim Baylan.

Nämnda personer

Ibrahim Baylan

Tidigare näringsminister (S)
pol. mag. (Umeå universitet, 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024