Bred oro för elbrist utan effektreserv

ENERGI. Sverige är inte redo att möta vintern utan att Svenska Kraftnät har köpt upp reservkraft, anser såväl myndigheter som näringsliv. De aviserade kärnkraftsnedläggningarna gör att till och med Energimarknadsinspektionen vill att riksdagen förlänger den så kallade effektreserven.

Stenungsunds oljekraftverk har utgjort en väsentlig del av effektreserven. Kraftverket ägs av Vattenfall och kan startas upp på kort tid. Det är också Europas största oljekraftverk som är insprängt i ett berg. (Foto: Vattenfall)
Stenungsunds oljekraftverk har utgjort en väsentlig del av effektreserven. Kraftverket ägs av Vattenfall och kan startas upp på kort tid. Det är också Europas största oljekraftverk som är insprängt i ett berg. (Foto: Vattenfall)Foto: Vattenfall
Johanna Alskog
Fakta
För att säkerställa att Sverige har en god effekttillgång och för att minska risken för effektbrist upphandlar Svenska Kraftnät årligen en effektreserv som hålls tillgänglig under tiden 16 november – 15 mars.
I praktiken utgörs effektreserven till stor del av två oljekraftverk, i Karlshamn och Stenungsund, som kan startas vid behov.
Den andra delen utgörs av efterfrågeflexibilitet, att ett antal företag förbinder sig att vid elbrist i systemet minska sin förbrukning, mot ersättning. Skogsindustrikoncernen Stora Enso är det företag som Svenska Kraftnät upphandlat störst effektreserv hos de senaste vintrarna.
Effektreserven utgjordes i grunden av maximalt 2 000 megawatt, sista vintern innan utfasningen är helt genomförd ska effektreserven högst uppgå till 750 megawatt – enbart efterfrågeflexibilitet.

Energimarknadsinspektionen är inte bekväm med att staten upphandlar reservkraft inför varje vinter i form av oljekraftverk som står redo att startas upp och i form av att ett antal företag

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Miljö och Energi

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024