Bytesskogar lyckat enligt Naturvårdsverket

Johanna Alskog

Bytesmarkerna från Sveaskog höll inte tillräckligt god kvalitet och räckte inte så långt som det var tänkt. I övrigt har Naturvårdsverket bara lovord för modellen där staten skyddar värdefulla skogar genom bytesaffärer med skogsägarna, enligt rapporten Ersättningsmark för skydd av natur – en bra affär.

De 100 000 hektar som riksdagen år 2010 beslutade att statliga Sveaskog skulle lämna över till Naturvårdsverket räckte för att skydda 60 000 hektar, målet var 80 000 hektar.

Skulle Naturvårdsverket ha använt den traditionella modellen med intrångsersättning hade alltsammans tagit längre tid, myndigheten bedömer att det hade tagit åtta år. Men framför allt hade inte anslagen räckt till. Nu kostade hela bytesprojektet 88,2 miljoner kronor, genom intrångsersättning hade det kostat drygt fem miljarder kronor att skydda motsvarande marker, enligt Naturvårdsverkets beräkningar. Därtill kommer dock det faktum att statens bolag Sveaskog har minskat sitt markinnehav.

Naturvårdsverket har lyft frågan i olika sammanhang om att genomföra ytterligare en stor överföring av skog från Sveaskog, för att använda vid markbyten. Myndigheten konstaterar i rapporten att ersättningsmarken från Sveaskog räckte till för att skydda hälften av de 900 skyddsvärda skogar som länsstyrelserna 2010 pekade ut som lämpliga för staten att byta in.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024