Generöst klimatlöfte drabbar biståndet

KLIMAT. Klimatlöftet om fyra miljarder kronor till FN:s Gröna fond står fast även med alliansens budget. Skillnaden är att hela summan nu ska tas från den ordinarie biståndsbudgeten.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP).
Biståndsminister Isabella Lövin (MP).Foto: Martina Huber/Regeringskansliet
Johanna Alskog

Sveriges löfte till FN:s Gröna fond om att skjuta till fyra miljarder kronor under fyra år rubbas inte i och med att regeringen nu ska regera utifrån alliansens budgetramar. Det säger Kerstin Lundgren (C), biståndspolitisk talesperson och ledamot i utrikesutskottet.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) kan alltså åka till FN:s klimatmöte i Lima nästa vecka och fortfarande vara det land som ger störst bidrag till fonden per capita. Men frågan om varifrån pengarna tas avgörs av vem som vinner extravalet den 22 mars, enligt biståndsminister Isabella Lövin (MP).

– Om den så kallade Alliansen skulle vinna extravalet så kommer de att få skära en halv miljard kronor i biståndet. Eller, om de inte gör det så kommer de inte att kunna betala ut pengarna till Gröna fonden, säger Isabella Lövin till Altinget.

Regeringen avser alltså att stå fast vid sitt löfte att Sveriges bidrag till Gröna fonden ska tas utöver den ordinarie biståndsbudgeten på en procent av bruttonationalinkomsten, så kallade additionella klimatpengar. Additionella klimatpengar är en viktig principfråga för Miljöpartiet och Vänsterpartiet som anser att de fattiga ländernas bistånd inte ska minska när de rika länderna uppfyller sina klimatlöften.

Pengar för fyra år fördelade över åtta år

Fakta
Sveriges bidrag till FN:s nystartade Gröna fond berörs dels av riksdagens beslut att fälla regeringens förslag till statsbudget för 2015, dels av höständringsbudgeten (proposition 2014/15:2) och den utökade ramen för framtida behov som riksdagen röstade igenom på onsdagen.

I regeringens budgetförslag fanns dock bara en halv miljard kronor avsatta per år 2015-2018, det vill säga halva den utlovade summan. Det förklarar Isabella Lövin med att de fyra miljarderna visserligen är ett löfte till Gröna fonden inför de kommande fyra åren, men ska betalas ut fördelat över åtta år. Alltså ett löfte som sträcker sig över två mandatperioder.

Oklart vad som ingår 

Centerpartiets Kerstin Lundgren anser att är oklart vad som ingår i 2015 års halva miljard i regeringens budgetberäkningar, med tanke på alliansregeringens löfte om 150 miljoner kronor i år till Gröna fonden och 150 miljoner kronor nästa år.

– Vi förstår inte riktigt hur man har tänkt sig det, om det är 500 nya miljoner eller om man har plussat på 200 miljoner på de tidigare 300 miljonerna. Vi har bett kansliet att reda ut det, säger Kerstin Lundgren.

Biståndsminister Isabella Lövin säger att inga pengar har betalats ut till Gröna fonden i år eftersom den ännu inte har varit operativ. De 150 miljoner kronorna för 2014 gick i stället åter till det ordinarie biståndet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024