Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Om  
Peter Kullgren

Han ska göra det enklare att stoppa smitta mellan djur och människor

Myndigheter ska få dela mer information för att arbetet mot smittspridning mellan djur samt mellan djur och människor ska bli effektivare. En utredare får ett knappt år på sig att ta fram lagförslagen som krävs.

Johanna Alskog

Myndigheterna ska få lättare att dela information för att på så sätt effektivare kunna arbeta mot spridning av djursjukdomar och zoonoser, sjukdomar som smittar mellan djur och människa.

Martin Nilsson, hovrättsråd i Hovrätten över Skåne och Blekinge, får i uppdrag från regeringen att se över vilka lagändringar som krävs och vilka försiktighetsåtgärder som krävs för skydd av känslig information.

– De senaste åren har vi haft flera utbrott av smittor som kan spridas mellan djur och människor, så som fågelinfluensa och salmonella. Det visar på ett stort behov av ett effektivt samarbete mellan myndigheter på djur- och humansidan för att förebygga och bekämpa den här typen av utbrott, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i ett pressmeddelande.

Det är ett stort antal myndigheter som berörs av utredningens arbete: Jordbruksverkets, Statens veterinärmedicinska anstalt, Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, länsstyrelserna samt kommunerna.

Utredningen ska lämna över sitt slutbetänkade till regeringen senast den 30 april nästa år, 2025.

Nämnda personer

Peter Kullgren

Landsbygdsminister (KD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024