Debatt

Hur står det till med sanningen, högern?

När skolan, vården eller välfärden efterfrågar mer resurser – är svaret alltid nej. Men när det kommer till kärnkraft finns det plötsligt miljardsubventioner. Hur står det till med sanningen, högern? Det frågar sig Lisa Nåbo, förbundsordförande, SSU. 

”Insikten om att Sverige behöver och har råd med stora investeringar är välkomnad, men vi prioriterar annorlunda”, skriver debattören.
”Insikten om att Sverige behöver och har råd med stora investeringar är välkomnad, men vi prioriterar annorlunda”, skriver debattören.Foto: Adam Ihse/TT, Pontus Lundahl/TT
Lisa Nåbo
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverige står inför stora investeringsbehov. Vården går på knäna, trots en sjunkande inflation vänder hushållen på kronorna och bostadsbristen hindrar unga att flytta hemifrån.

När vi efterfrågar en välfärd som fungerar och investeringar för vanligt folk får vi höra att det är för dyrt. Men Sverige har inte brist på varken ekonomiska resurser eller skeva politiska prioriteringar. Det blev tydligt när regeringens utredare föreslog att miljardsubventionera kärnkraften.

Unga som får ärva skulden 

Subventioneringen väntas kosta 300 miljarder kronor, och binder fast konsumenten till ett högre elpris. Förslaget innebär att kärnkraftsföretagen garanteras ett elpris på minst 80 öre per kilowattimme. Om marknadspriset är längre kompenseras företaget, finansierat med en ny elskatt för konsumenten. Därtill går staten in med 75 procent av det kapital som krävs för att bygga reaktorerna, och om företaget går med förlust kompenserar staten med ytterligare subventioner.

I värsta fall riskerar stora statliga investeringar i kärnkraft att minska utrymmet för investeringar i billigare alternativ och därmed bromsa energiomställningen. 

Problemet med utredningens förslag är att den dyra subventioneringen till energibolagen finansieras av högre elskatt och en ökad statsskuld som vi unga får ärva, trots att billigare alternativ redan finns.

Vi behöver alla gröna energislag. Att lägga hundratals miljarder enbart på dyr kärnkraft i stället för att satsa på den billigare vindkraften är verklighetsfrånvänt. I värsta fall riskerar stora statliga investeringar i kärnkraft att minska utrymmet för investeringar i billigare alternativ och därmed bromsa energiomställningen. 

Insikten är välkommen – men prioriteringen är fel 

Nyss påstod högerpartierna att kärnkraften är billig, men när prognosen nu visar på stora miljardbelopp ska skattebetalarna finansiera kalaset. För regeringen har kärnkraften gått från att vara ett medel för lägre elpriser, till att vara ett mål i sig oavsett kostnad.

I ett läge där ekonomin för vanligt folk är mer ansträngd än på länge är det verklighetsfrånvänt att binda fast Sverige till höga elpriser. Att skuldsätta vår generation för att uppfylla regeringens vallöfte till varje pris är inte bara knäppt, det kommer också bli dyrt för Sverige när andra investeringar riskerar att skjutas på framtiden.

Insikten om att Sverige behöver och har råd med stora investeringar är välkomnad, men vi prioriterar annorlunda. Elförsörjningen är avgörande för den gröna omställningen, och alla fossilfria energislag behövs för att få fram grön och billig el. Kärnkraftssubventioneringen på 300 miljarder kan jämföras med de tillskott på 117 miljarder som behövs för att lösa bostadsbristen, 10 miljarder per år för underhåll i väg- och järnväg och 10,5 miljarder per år för en statligt finansierad tandvård.

När högern säger att vi inte har råd med bostäder för unga, en jämlik välfärd och tåg som rullar så vet vi att det är en lögn.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024