KI ifrågasätter stöd till ekologisk odling

LANTBRUK. Regeringen får stöd från Konjunkturinstitutet för att återinföra en skatt på handelsgödsel. Däremot ifrågasätter myndigheten i sin årliga miljörapport regeringens ambition att öka stödet till ekologisk odling.

Johanna Alskog
Fakta
Om gödsel
Av åkerarealen i Sverige gödslas 39 procent med handelsgödsel, 14 procent med stallgödsel och 22 procent med både handels- och stallgödsel. 
Under perioden 1995–2009 var innehållet av kväve respektive kadmium i mineralgödsel belagt med skatt, dessförinnan fanns en miljöavgift.
Enligt KI:s beräkningar skulle en ökning i priset med 1 procent ge en minskad efterfrågan på 0,4 procent. Återinförs skatten på den tidigare nivån (1,80 kronor per kilo kväve) skulle kvävetillförseln minska med cirka sex procent, bedömer KI.

Om ekologisk odling
Målet är att 20 procent av jordbruksmarken ska vara certifierad år 2020. I dagsläget är nästan alla ekologiska odlare certifierade.
Trots stödet har inte ekologisk odling ökat under perioden 2007–2012, vare sig mätt i antal hektar eller som andel av total jordbruksmark.

Den förra regeringen tog bort skatten på handelsgödsel. Det är ett beslut som Konjunkturinstitutet (KI) står något frågande inför i myndighetens årliga rapport ”Miljö, ekonomi och politik”, som i år

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Miljö och Energi

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024