Miljömotstånd mot sänkt skatt för datorhallar

SKATTER. Att sänka energiskatten för datorhallar skulle snedvrida konkurrensen mellan eldriven kyla och kyla som är producerad på miljövänligare vis, påpekar Naturvårdsverket för finansdepartementet.

Johanna Alskog

Stora datorhallar ska lockas och hållas i Sverige med hjälp av bland annat sänkt energiskatt, enligt ett utredningsförslag som regeringen har skickat ut på remiss.

Men Naturvårdsverket slår bakut mot förslaget. Att ge datacenterindustrin förmånen med sänkt skatt, genom att lägga till dem bland de branscher som får en sådan nedsättning som i dag gäller för tillverkningsindustrin, skulle snedvrida konkurrensen. Nedsättningen skulle gynna eldriven kyla, framför frikyla, fjärrkyla och värmedriven kyla – som kan ha mindre miljöpåverkan  – skriver Naturvårdsverket i sitt yttrande.

Naturvårdsverket skriver också att den nedsättning av energiskatten som tillverkningsindustrin har i dag långsamt bör fasas ut, för att stärka incitamenten att minska elanvändningen. Om industrin bör kompenseras på annat sätt, av konkurrensskäl, skriver Naturvårdsverket är utanför myndighetens kompetensområde.

Dokumentation

Läs utredningsförslaget Energiskatt på el En översyn av det nuvarande systemet (SOU 2015:87)



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024