Missuppfattning om vattenkraft i Västra Götaland

VATTENKRAFT. Länsstyrelsen i Västra Götaland har inte längre några extra resurser att lägga på tillsyn av den småskaliga vattenkraften. Men uppgifterna om ett stopp för att öppna nya ärenden stämmer inte, enligt myndigheten.

Johanna Alskog

Enligt tidningsuppgifter ska Länsstyrelsen i Västra Götaland ha satt ett stopp för att öppna nya tillsynsärenden för småskalig vattenkraft – ett tillsynsarbete som har blivit politiskt uppmärksammat och debatterat. Nu lyfter riksdagsledamot Sten Bergheden (M) länsstyrelsens omskrivna stopp i en skriftlig fråga till klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Enligt Sten Bergheden bör stoppet utökas så att länsstyrelsen även gör halt med de 36 pågående ärenden som finns på myndigheten, i väntan på en ny lagstiftning.

Stoppet inget stopp

Men det omskrivna stoppet är en sanning med modifikation, enligt Jan Gustafsson på Länsstyrelsen i Västra Götaland. Under 2012-2014 avsatte den dåvarande regeringen extra resurser på utökad tillsyn av vattenkraften, nu är de pengarna slut.

– Vi har haft en aktiv roll under de här tre åren. Nu finns det inte några nya resurser, det gör att vi inte kan arbeta på det sätt som har skett tidigare, säger Jan Gustafsson.

Sedan 2015 ingår tillsynen av småskaliga vattenkraftverk återigen i samma resurser som övrig tillsyn på miljöområdet. Men något kategoriskt stopp handlar det inte om, enligt Gustafsson. Kommer det exempelvis en anmälan, kan det bli aktuellt att öppna ett nytt tillsynsärende.

Av cirka 300 småskaliga vattenkraftverk i Västra Götalands län saknar drygt 100 ett giltigt tillstånd, enligt länsstyrelsens bedömning. En stor del av arbetet med att se över tillstånden återstår fortfarande.

Dokumentation

Läs Sten Berghedens skriftliga fråga till klimat- och miljöminister Åsa Romson

Rädda de småskaliga vattenkraftverken

Läs tidigare artikel på Altinget, intervju med landshövding Lars Bäckström

"Vi följer de instruktioner vi får"

Länsstyrelsen i Västra Götaland får såväl ris som ros för sitt tillsynsarbete med den småskaliga vattenkraften. Men landshövding Lars Bäckström vägrar att gå med på att myndigheten gör något annat än att följa lagar, instruktioner och domstolsbeslut.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024