Debatt

Slutreplik: Det handlar om strukturer – inte detaljer

Mark Marissink påstår i sin replik att vi presenterat ”missförstånd, antydningar, angrepp och feltolkningar” i vår kritik av rödlistan. Däremot berör han inte med ett ord våra förslag att bredda och fördjupa kompetensen i rödlistans expertgrupper eller att förbättra transparensen i rödlistan. Det skriver Peter Holmgren och Jonas Jacobsson i en slutreplik. 

”Inget nämns om återkomst av knärot i växande bestånd”, skriver debattörerna. 
”Inget nämns om återkomst av knärot i växande bestånd”, skriver debattörerna. Foto: Helena Landstedt/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vi har begärt och erhållit viss dokumentation om knärotens förekomst från Artdatabanken, som ju är en myndighetsverksamhet. Däremot har vi inte, trots upprepade försök, fått ta del av någon dokumentation av de avvägningar som ledde till en hotklassning av knäroten enligt rödlistans manual.

De enda fakta som refereras – i allmänna ordalag – är riksskogstaxeringens data.

Går inte att slå fast en nedåtgående trend

Det här vet vi. Fynd av knärot har registrerats vart tionde år i tre omdrev på 12 500 av riksskogstaxeringens permanenta provytor. Fynden var 35 procent färre i det senaste omdrevet jämfört med det första, och 19 procent högre än i det andra (se figur).

På de ytor som knärot försvunnit mellan inventeringar hade avverkning skett i knappt hälften av fallen. Knärot har också tillkommit på en mängd ytor och förekomsten varierat på andra. På endast fem procent av ytorna med fynd observerades knärot vid alla tre tillfällen. 37 procent av fynden var i bestånd under 100 års ålder och 18 procent i bestånd yngre än 80 år.

Dynamiken i verkligheten är alltså avsevärd och det går inte att slå fast en kraftigt nedåtgående trend på grund av avverkning på det vis som Artdatabanken gör.

Framförallt är det viktigt att fakta från provytorna visar att knäroten återkommer när bestånd växer till sig, vilket även dokumenterats i internationell vetenskaplig litteratur.

Underskatta inte Rödlistans inflytande 

I Artdatabankens artfaktablad görs alltså felaktiga påståenden, såsom: ”Arten är knuten till skogsbestånd som är äldre än 120 år,” och ”enligt data från Riksskogstaxeringen har den minskat med närmare 50 procent under 1990-talet medan den verkar ha stabiliserats på en lägre nivå under 2000-talet”.

Hotklassificeringen och de skärpta rekommendationerna mot avverkning har bidragit till motiveringen bakom en rad domslut de senaste åren.

Inget nämns om återkomst av knärot i växande bestånd. I stället görs en orealistisk hotklassning som anger ”stor risk” (tio procents sannolikhet på hundra års sikt) att knärot försvinner helt från Sverige.

Rödlistan har ett stort inflytande både på myndigheter och på rättsliga processer. I flera domslut från 2024 anför Naturskyddsföreningen som klagande en rad argument som kan härledas till de hot mot knäroten som beskrivs av Artdatabanken.  

Objektiviteten behöver förbättras avsevärt 

Av de tolv orkidéer som är hotklassade sticker knärot ut eftersom den ansågs hotad först i den senaste rödlistan från 2020. Marissink menar att det först då fanns data från riksskogstaxeringen om minskningen under 90-talet – trots att data samlats in kontinuerligt.

Det är noterbart att hotklassningen av knärot gjordes efter att förekomst av knärot år 2019 började användas för att via domstolar hindra avverkning. Hotklassificeringen och de skärpta rekommendationerna mot avverkning har bidragit till motiveringen bakom en rad domslut de senaste åren.

Graden av objektivitet behöver förbättras avsevärt för denna myndighetsfunktion om rödlistan trovärdigt ska kunna användas som kunskapsunderlag för politik, myndigheter och rättsprocesser.

Fakta

Dags att hissa röd flagg för rödlistan

Situationen är i dag absurd för skogsägare. Objektivt är orkidén knärot varken sällsynt eller hotad. Det är dags att hissa röd flagg mot rödlistan, skriver Peter Holmgren och Jonas Jacobsson, ledamöter av Kungliga skogs- och lantbruksakademien.

Replik: Ni glömmer bort viktiga detaljer, Holmgren och Jacobsson

Peter Holmgren och Jonas Jacobsson går till frontalangrepp mot listan över rödlistade arter i Sverige. Men båda glömmer viktiga detaljer – som att ”rödlistan” inte är ett juridiskt dokument. Det skriver Mark Marissink, chef SLU Artdatabanken.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024