Debatt

V: Riksdagen bör blanda sig i Vattenfalls affärer

DEBATT REPLIK. Vattenfalls försäljning av den tyska brunkolsverksamheten är inte endast en fråga för regeringen, enligt riksdagsledamot Birger Lahti (V). Han instämmer med Greenpeace om att det är riksdagen som ska fatta beslut om vad som blir bäst för de svenska skattebetalarna och för kommande generationers klimat.

Birger Lahti, ledamot i näringsutskottet för Vänsterpartiet.
Birger Lahti, ledamot i näringsutskottet för Vänsterpartiet.Foto: Riksdagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av Birger Lahti
riksdagsledamot och ledamot i näringsutskottet för Vänsterpartiet

Vattenfall har flaggat för att man avser att sälja ut brunkolsverksamheten i Tyskland.

Energiminister Ibrahim Baylan (S) har uttryckt att försäljningen av ovanstående verksamhet inte är en riksdagsfråga utan en fråga för regeringen.

Enligt statens ägarpolicy ska regeringen förvalta de statliga bolagen enligt vad som anges i regeringsformen och andra bestämmelser.

Regeringen får inte utan riksdagens bemyndigande genom försäljning eller på annat sätt minska statens ägarandel i företag där staten har hälften eller mer än hälften av rösterna för samtliga aktier eller andelar.

Ur budgetlagen 8:e kapitlet, 4:e § andra stycket

Regler om förvärv och överlåtelse av egendom finns i budgetlagen som ger regeringen mandat att fatta vissa beslut om verksamheten inom de utsätta ramarna.  

Men enligt 8:e kapitlet, 4:e § andra stycket i budgetlagen får regeringen inte utan riksdagens bemyndigande sälja eller på annat sätt minska statens ägarandel i företag där staten har minst hälften av rösterna för samtliga aktier eller andelar.

Väsentliga ändringar kräver riksdagsbeslut

Statens ägarpolicy anger också att regeringen behöver riksdagens godkännande vid väsentliga ändringar av bolagens verksamhetsföremål. Här kommer man onekligen till frågan om hur avvecklingen av hela Vattenfalls tyska brunkolsverksamheten inte skulle vara en väsentlig ändring av bolagets verksamhetsföremål? Sedan när man studerar vad Vattenfall antagit vid bolagsstämman 28 april 2014, blir man mer övertygad om att försäljningen definitivt innebär förändring i verksamhetsföremål eftersom bolaget själv uppger på bolagsstämman att man ska:

"affärsmässigt bedriva energiverksamhet, så att bolaget är ett av de bolag som leder utvecklingen mot en miljömässig, hållbar energiproduktion."

Därför kommer givetvis frågan, om inte en försäljning strider mot bolagets egna antagna ambitioner för vägen till hållbar miljömässig energiproduktion? Detta kan knappast bli av om man säljer brunkolsverksamheten utan att ha koll på vad som händer med den i framtiden.

Vattenfall bör fortsätta driva kolkraften

Om Vattenfall vill agera enligt sina egna ambitioner så driver man själv verksamheten till sluttiderna som är beräknade för kolkraften och dess anläggningar, det vill säga cirka år 2030.

Därför kan inte jag ansluta mig till att försäljningen endast skulle vara en fråga för regeringen, utan att det enda riktiga vore att riksdagen skulle få ta ställning till alternativen och betänka vilket av dessa blir bäst för de svenska skattebetalarna och för kommande generationers klimat.

 

Dokumentation

DEBATT OM VATTENFALL OCH DEN TYSKA BRUNKOLSVERKSAMHETEN

Läs debattartikeln av Greenpeace chef Annika Jacobson:

"En försäljning är förödande och odemokratisk"



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024