Vargjakten prövas i högsta instans

ROVDJUR. Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva om det var rätt att ta bort möjligheten att överklaga beslut om licensjakt på varg till domstolen.

Johanna Alskog

Högsta förvaltningsdomtolen ger Förvaltningsrätten i Karlstad stöd för sin uppfattning om att de nya svenska reglerna för licensjakt på varg kan gå på tvärs med EU-rätten. När jaktbesluten fördes ut på regional nivå togs samtidigt möjligheten att överklaga ett beslut om licensjakt till domstol bort. Besluten kan överklagas till Naturvårdsverket, därefter är det stopp.

Men Förvaltningsrätten i Karlstad blåste av jakten för att hinna titta på frågan, därefter beslutade Kammarrätten i Göteborg att reglerna är i sin ordning och jakten kunde sätta igång. Men i dag meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att beslutet ska prövas.

Domstolen väljer däremot att inte avbryta jakten i Värmland, det ärende som ska prövas. Den jakten slutade dock så sent som i går, eftersom de tilldelade 24 vargarna redan är fällda.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024