Världens klimatambitioner klarnar i vår

KLIMAT. Under våren ska världens länder redovisa sina klimatambitioner, enligt beslut i de utdragna klimatförhandlingarna i Lima, Peru. Då kommer det att stå klart hur väl det stämmer – eller inte alls stämmer – med målet om att stoppa den globala uppvärmningen vid två grader.

Johanna Alskog

Före den första april ska länderna skicka in sina utsläppslöften till FN. Det är en del i den uppgörelse som till slut nåddes vid årets klimatförhandlingar i Lima, två veckors förhandlingar som dessutom gick mer än ett dygn över tiden.

– Det är bra att besluten i Lima ger länderna en väg till Paris. Jag hoppas att så många länder som möjligt nu tar ansvar och formulerar sina klimatmål inom ramen för den internationella processen, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i en kommentar.

Förhandlingarna i Lima har syftat till att förbereda nästa års förhandlingar som är förlagda till Paris. Där ska ett globalt bindande klimatavtal från och med år 2020 ros i land. Enligt Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, var den stora framgången att förhandlingarna i Lima faktiskt rörde det kommande Parisavtalet.

- Det krävs en tydligare förhandlingsvilja i Paris om länderna ska lyckas begränsa utsläppen i sådan omfattning att det finns en chans att undvika allvarliga temperaturökningar, säger Svante Axelsson som menar att enskilda länder kommer att behöva ha högre ambitioner än de som formuleras i ett globalt avtal, ett avtal som kommer att fungera som ett golv.

Förra miljöministern Lena Ek (C), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, ingick i den svenska delegationen. Enligt henne är Lima-dokumentet alldeles för tunt.

– Det är svaga och icke bindande rekommendationer som dokumentet utmynnar i. Det är ett steg på vägen mot en global klimatöverenskommelse i Paris, men med alldeles för motsägelsefullt och tunt innehåll, säger hon i en kommentar.

Nämnda personer

Åsa Romson

Forskare och senior expert Svenska miljöinstitutet (IVL)
Jur. dr. i miljörätt (Stockholms uni., 2012)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024