Nätverk

Cirkulär ekonomi

I Altingets nätverk för cirkulär ekonomi skapar vi dialog mellan människor från olika håll inom den cirkulära sektorn – utifrån möten med intressanta gäster. Genom erfarenhetsutbyte mellan olika aktörer kan vi gemensamt nysta i vad som krävs för att gå från ett linjärt till ett cirkulärt samhälle. 

Nästa möte

NätverksmötePolitikerträff: erfarenheter från Bryssel
11 december 2024
Stockholm

EU spelar en central roll i att skapa förutsättningar för en cirkulär omställning inom den gemensamma europeiska marknaden. Mycket av den lagstiftning som styr cirkulär ekonomi, inklusive områden som kemikalier och avfallshantering och producentansvar, fastställs på EU-nivå. Till dagens träff bjuder vi politiker med cirkulär ekonomi på sin agenda för att diskutera bland annat detta. Medverkar gör Jytte Guteland (S). Fler gäster tillkommer.

Stockholm, torsdagen den 11 december, kl. 09.30-13.30

Om nätverket

Enligt IPCC:s senaste rapport går den globala uppvärmningen snabbare än vi trott och vi har mindre än tio år på oss att drastiskt minska våra utsläpp om vi vill nå 1,5-gradersmålet. Ett stort problem är klimat- och miljöpåverkan från vår produktion och konsumtion. Detta tankesätt gör att vi i Sverige lever på resurser som motsvarar fyra jordklot under ett år. En del av lösningen är att gå från en linjär ekonomi till en cirkulär ekonomi.

Men att gå från linjärt till cirkulärt är inte lätt när de linjära ekonomiska systemen är välutvecklade och ekonomiskt lönsamma. Vad innebär egentligen cirkulär ekonomi. Vad krävs för att riva barriärerna för en cirkulär omställning? Hur kan vi skapa synergier mellan offentlig och privat verksamhet för att främja den cirkulära omställningen? Målsättningen är att skapa dialog mellan människor från olika håll inom den cirkulära sektorn – utifrån mötet med intressanta föredragshållare. Genom erfarenhetsutbyte mellan både nätverksmedlemmar och talare kan vi gemensamt nysta i vad som krävs för att gå från ett linjärt till ett cirkulärt samhälle.  

  • Få nya perspektiv - Nätverket är branschöverskridande och du möter aktörer utanför den egna sfären.
  • Omvärldsbevaka - Ta del av det senaste från experter från bland annat forskning, förvaltning och näringsliv, även träffa ansvariga från politiken.
  • Nätverka och utbyte av erfarenheter - Bredda ditt nätverk och diskutera gemensamma utmaningar med andra kunniga aktörer.

Medlemskapet i nätverket avser 5 på varandra efterföljande tillfällen med start vid nästkommande nätverksträff och löper därefter ca 12 månader. Nätverket träffas i centrala Stockholm men det finns även möjlighet att delta digitalt. I det fall man inte kan delta vid något tillfälle går det bra att skicka en ersättare. Fika och gemensam lunch ingår alltid.

Nätverket är förenat med en kostnad, 24 995 SEK exkl. moms för fem sammanhängande tillfällen. Se handelsvillkor här.

 

Mötesledare

Lina BergströmExpert cirkulär ekonomi och bioekonomi, mötesledare för Altingets nätverk Cirkulär ekonomi

Program

NätverksmötePolitikerträff: erfarenheter från Bryssel
11 december 2024
Stockholm

EU spelar en central roll i att skapa förutsättningar för en cirkulär omställning inom den gemensamma europeiska marknaden. Mycket av den lagstiftning som styr cirkulär ekonomi, inklusive områden som kemikalier och avfallshantering och producentansvar, fastställs på EU-nivå. Till dagens träff bjuder vi politiker med cirkulär ekonomi på sin agenda för att diskutera bland annat detta. Medverkar gör Jytte Guteland (S). Fler gäster tillkommer.

Stockholm, torsdagen den 11 december, kl. 09.30-13.30

NätverksmöteCSRD - Hur förhåller man sig till framtidens hållbarhetsrapportering?
4 mars 2025
Stockholm

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är ett nytt EU-direktiv som ska säkerställa att företag rapporterar effekten av verksamhetens sociala och miljömässiga aktiviteter. Direktivet kommer att gälla ett stort antal företag som opererar på EU:s marknad. I kontrast till sin föregångare NFRD är det nya direktivet mer strikt och berör dessutom fler aktörer i syfte att förenkla och förhöja kvalitén på hållbarhetsrapporteringen. Direktiven berör initialt endast privata aktörer men förväntas förändra hela landskapet för hållbarhetsrapportering och kommer med stor sannolikhet att även påverka offentlig sektor. 

Anna Haettel, hållbarhetsjurist och expert på hållbarhetsrapportering gästar för att räta ut frågetecknen om vad CSRD innebär i praktiken och hur det förhåller sig till den cirkulära affärsmodellen.

Stockholm, tisdagen den 4 mars kl. 09.30-13.30

NätverksmöteNästa steg i EUs nya avfallsdirektiv
22 maj 2025
Stockholm

I och med EU:s avfallsdirektiv finns det idag ett producentansvar för en rad produkter bland annat, förpackningar, batterier och läkemedel. Inom en snar framtid väntas även textilier ingå. Enligt ”polluter pays principle” står producenten för kostnaden vid insamling, sortering och återvinning av dessa material samordnat av en producentansvarsorganisation (PRO). Avfallsdirektivet väntas ge företag incitament att minska på avfallet och arbeta mer med cirkulära värdekedjor, vad gäller implementeringen finns det fortfarande många frågetecken kvar. Hur bör ersättningsmodellen se ut och hur står det till med tillsynen? Vad behövs för att få till ett rättvist system och vilka lärdomar kan vi dra inför nästa produktkategori?

Under dagens träff diskuterar vi producentansvaret tillsammans med bransch och offentlighet för att reda ut frågetecken och hitta vägar framåt, välkommen!

Gäster presenteras löpande

Stockholm, torsdagen den 22 maj, 2025, kl.09.30-13.30

NätverksmöteHarmonisering av regelverk och standarder: ett internationellt perspektiv
2 september 2025
Stockholm

För att främja en framgångsrik global omställning till en cirkulär ekonomi är ett internationellt perspektiv nödvändigt. Harmoniserade regelverk och standarder som tar hänsyn till de globala aspekterna av material- och resursflöden skulle kunna underlätta för företag att agera mer hållbart och samtidigt effektivisera processer som rör avfallshantering, återvinning och återanvändning av resurser.

I denna träff gästas vi av Pär Larshans, hållbarhetschef för Ragn-Sells. Med sin omfattande erfarenhet och nuvarande roll som medordförande för en arbetsgrupp inom ICC, vars syfte är att accelerera cirkulär ekonomi, kommer Pär Larshans att dela värdefulla insikter om de utmaningar som svenska företag står inför på regulatorisk, juridisk och praktisk nivå. Under träffen kommer vi att fördjupa oss i hur nationella och internationella regelverk behöver utvecklas för att stödja övergången från linjära till cirkulära affärsmodeller. Dessutom kommer vi att diskutera specifika handelspolitiska åtgärder som kan påskynda denna omställning.

Stockholm, tisdagen den 2 september, kl. 09:30-13:30

NätverksmöteHållbar lönsamhet och konkurrenskraft: potentialen i cirkulära affärsmodeller
22 oktober 2025

Cirkulära affärsmodeller erbjuder en möjlighet att kombinera lönsamhet med hållbarhet, genom att minska resursanvändning och avfall samtidigt som man tillgodoser den växande efterfrågan på hållbara produkter och tjänster. Under dagens träff kommer vi diskutera hur företag kan dra nytta av cirkulära affärsmodeller för att möta framtida krav på hållbarhet, öka sin konkurrenskraft och bidra till den globala övergången till en cirkulär ekonomi.

Gäster tillkommer löpande

Stockholm 22 oktober 2025, klockan 09.30-13.30

Kontakt

Fyll i kontaktformuläret om du har frågor eller vill veta mer om nätverket.
Du hittar våra handelsvillkor här.
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024