Nätverk

Hälsa och sjukvård

Vilka reformer krävs för att göra vården mer tillgänglig för medborgarna? Hur bör samverkan mellan stat, region och kommun se ut för att erbjuda den bästa vården? Vad är planen för omställningen till nära vård och hur ska Sverige bli ledande inom e-hälsa? I Altingets nätverk för hälsa och sjukvård diskuterar vi vägen framåt. 

Nästa möte

NätverksmöteUppdatering av den svenska cancerstrategin
3 december 2024
Stockholm

Foto: Tove Smeds

Sveriges cancerstrategi håller just nu på att uppdateras och Mef Nilbert har fått uppdraget att leda arbetet. Cancervården har idag en del hinder som långa väntetider och en del kompetensbrister. Här spelar kliniska prövningar en stor roll, där fler patienter skulle kunna ingå för att utveckla behandlingar. Hur kan Sverige agera för att få en cancervård i världsklass?

Uppdraget redovisas i november och den 3 december besöker Mef Nilbert Altingets nätverk för att diskutera den uppdaterade strategin.Mef är utöver ansvarig för uppdateringen av cancerstrategin, sakkunnig på Socialstyrelsen, adjungerad professor i onkologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Stockholm, tisdagen den 3 december, 09.30-13.30

Om nätverket

Vi är vana att tala om Sverige som ett av världens främsta välfärdsländer. Samtidigt tampas vi inom sjukvården med bristande kompetensförsörjning, allt längre vårdköer och minskat antal fysiska vårdplatser. Den bistra verkligheten är att grundbulten i det svenska välfärdssystemet numera står inför stora utmaningar. Hur löser vi detta? Här har vi tid med nyanserna och går djupare än i den dagliga politiska debatten. Som deltagare i nätverket får du ta del av spännande diskussioner, nätverkande och brobryggande, där varje träff erbjuder nya perspektiv på aktuella frågor. Målsättningen är att skapa dialog mellan människor från olika delar av vårdsektorn med utgångspunkt i lärorika och inspirerande gästföredrag. Här möts regionala, kommunala och privata aktörer och diskuterar riktningen framåt - i hela vårdkedjan. 

  • Få nya perspektiv - Nätverket är branschöverskridande och du möter aktörer utanför den egna sfären.
  • Omvärldsbevaka - Ta del av det senaste från experter från bland annat forskning, förvaltning och näringsliv, även träffa ansvariga från politiken.
  • Nätverka och utbyte av erfarenheter - Bredda ditt nätverk och diskutera gemensamma utmaningar med andra kunniga aktörer.

Medlemskapet i nätverket avser 5 på varandra efterföljande tillfällen med start vid nästkommande nätverksträff och löper därefter ca 12 månader. Nätverket träffas i centrala Stockholm men det finns även möjlighet att delta digitalt. I det fall man inte kan delta vid något tillfälle går det bra att skicka en ersättare. Fika och gemensam lunch ingår alltid.

Nätverket är förenat med en kostnad, 24 995 SEK exkl. moms för fem sammanhängande tillfällen. Se handelsvillkor här.

Mötesledare

Anne CarlssonSenior rådgivare Reform Society Company, mötesledare för Altingets nätverk Vård

Program

NätverksmöteUppdatering av den svenska cancerstrategin
3 december 2024
Stockholm

Foto: Tove Smeds

Sveriges cancerstrategi håller just nu på att uppdateras och Mef Nilbert har fått uppdraget att leda arbetet. Cancervården har idag en del hinder som långa väntetider och en del kompetensbrister. Här spelar kliniska prövningar en stor roll, där fler patienter skulle kunna ingå för att utveckla behandlingar. Hur kan Sverige agera för att få en cancervård i världsklass?

Uppdraget redovisas i november och den 3 december besöker Mef Nilbert Altingets nätverk för att diskutera den uppdaterade strategin.Mef är utöver ansvarig för uppdateringen av cancerstrategin, sakkunnig på Socialstyrelsen, adjungerad professor i onkologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Stockholm, tisdagen den 3 december, 09.30-13.30

NätverksmöteFörnyelse och framtidsutsikter: Utredning om statligt huvudmannaskap
4 februari 2025

Foto: vardanalys.se

Som en av de mest omfattande punkterna i Tidöavtalet så tillsatte regeringen under 2023 en parlamentarisk kommitté för att undersöka möjligheterna till att införa ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för den svenska hälso-och sjukvården. I direktiven har avgränsningen gjorts att se till de 21 regionerna, och om resultatet talar för ett statligt ansvar så är nästa steg även att överväga hur ansvarsfördelningen ska se ut med den del av sjukvården som kommunerna ansvarar för. Men vad skulle ett statligt huvudmannaskap innebära för sjukvården, är det en möjlig omställning? Är detta en lösning på kompetensbristen, långa vårdköer och en enklare omställning till nära vård?

För att diskutera frågan gästar Jean Luc af Geijerstam, generaldirektör på myndigheten för vård-och omsorgsanalys, men även ordförande i kommittén som ska utreda det statliga huvudmannaskapet.

Stockholm, tisdagen den 4 februari, kl. 09.30-13.15

NätverksmötePaneldiskussion med socialutskottet: Hur formar vi framtidens vård?
9 april 2025

Omställning till nära vård, utredning om statligt huvudmannaskap för hälso-och sjukvården och vårdköer. Mycket sker inom hälso-och sjukvården i Sverige och regeringen har initierat flertalet utredningar. Hur bör sjukvården organiseras, och vem är det som ska styra? Hur ser omställningen till nära vård ut? Vi har bjudit in riksdagens vårdpolitiska talespersoner för att diskutera de aktuella frågorna inom hälso-och sjukvårdspolitiken. Hur skapar vi en mer effektiv och tillgänglig vård för alla medborgare? 

Medverkar gör Karin Rågsjö(V), Ulrika Westerlund(MP), Carina Ståhl Herrstedt(SD), Christian Karlsson(KD) och Fredrik Lundh Sammeli(S). Fler ledamöter presenteras inom kort.

Stockholm, onsdagen den 9 april, kl. 09.30-13.30

NätverksmöteFramtidens utmaningar: Antibiotikaresistens och vägen framåt
14 maj 2025

Antibiotikaresistens är ett växande hot mot folkhälsan både i Sverige och globalt.  Resistensen ökar när bakterier anpassar sig för att överleva antibiotikabehandlingar, vilket kan leda till att vanliga infektioner blir svårare eller till och med omöjliga att behandla. Det är ett uppenbart hot som kräver en mångfacetterad strategi för att få bukt med. Ett verktyg kan vara omfattande vaccinationsprogram, med tanken att man vaccinerar mot sjukdomar som annars skulle kräva antibiotikabehandling och därav minskar behovet av antibiotika och resistensutveckling.

Samtidigt behöver vi stimulera forskning för att utveckla nya antibiotika. Det kan innebära ekonomiska stöd och för läkemedelsföretag som investerar i forskning på nya antibiotika, eller regeländringar för att underlätta den regulatoriska processen för godkännande av nya läkemedel.

Hur bekämpar vi antibiotikaresistensen och säkerhetsställer effektiva behandlingar för infektioner även i framtiden? Dagens träff gästas av Malin Grape, Sveriges AMR-ambassadör.

Stockholm, tisdagen den 14 maj, 09.30-13.30

NätverksmöteKlinisk forskning i Sverige: Vägen framåt med SweTrial
7 oktober 2025

Vi står inför en viktig tid för Sveriges life science-sektor, där den senaste statliga utredningen har lyft fram nödvändiga åtgärder för att vända den nedåtgående trenden inom kliniska läkemedelsprövningar. Regeringen kommer att investera 60 miljoner kronor årligen för att etablera SweTrial, ett nationellt partnerskap som ska underlätta genomförandet av kliniska prövningar och attrahera fler internationella studier till Sverige. Genom att stärka denna samverkan och förbättra förutsättningarna för kliniska prövningar i Sverige, skapas det möjligheter för innovation och framtida tillväxt inom sektorn.

Till dagens träff kommer Gunilla Andrew-Nielsen, enhetschef för kliniska prövningar och licenser på Läkemedelsverket för att diskutera Swetrial och utmaningarna inom kliniska prövningar i Sverige kommer. Gunilla kommer bidra med insikter kring hur Läkemedelsverket arbetar för att skapa bättre förutsättningar för kliniska prövningar, vilket är centralt för SweTrials framgång. 

Stockholm, tisdagen den 7 oktober 2025, 09.30-13.30

Kontakt

Fyll i kontaktformuläret om du har frågor eller vill veta mer om nätverket.
Du hittar våra handelsvillkor här.
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024