Om  
Björn Eriksson
Acko Ankarberg Johansson

Han blir ny generaldirektör för Socialstyrelsen

För första gången på nio år görs ett byte i toppen på Socialstyrelsen. Läkemedelsverkets chef Björn Eriksson blir ny generaldirektör efter Olivia Wigzell. 

Björn Eriksson har varit generaldirektör för Läkemedelsverket sedan 2021. På torsdagen utsågs han av regeringen och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till Socialstyrelsens nya chef.
Björn Eriksson har varit generaldirektör för Läkemedelsverket sedan 2021. På torsdagen utsågs han av regeringen och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till Socialstyrelsens nya chef.Foto: Lars Schröder/TT
Miranda OlssonLinda Berglund

Socialstyrelsens runt 800 anställda fick på torsdagen besked om vem som blir myndighetens nya generaldirektör. 

Regeringen har utsett Björn Eriksson till ny chef för myndigheten. Han är i dag generaldirektör för Läkemedelsverket och har tidigare varit hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm och regiondirektör i Jämtland.

– Jag är mycket hedrad och ag har väldigt stor respekt för att det är ett svårt uppdrag. Det finns inga enkla lösningar, men jag känner att Socialstyrelsen har en fantastisk kompetens så att det ska bli så roligt att få arbeta där, säger Björn Eriksson till Altinget i samband med att han presententerades. 

Eriksson tillträder sitt nya uppdrag omedelbart.

– Björn Eriksson är en mycket erfaren och uppskattad myndighetschef. Med honom som generaldirektör kommer myndigheten kunna fortsätta utveckla sitt goda arbete, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Den nya generaldirektören pekar på flera utmaningar framöver, som barn inblandade i brottslighet, äldreomsorg, beredskap och vårdplatsbrist.

– Det är ett stort uppdrag att leda Socialstyrelsen och det är ingen tvekan om att Socialstyrelsen har en utav samhällets viktigaste uppgifter, säger Björn Eriksson.

Till Altinget säger han att han vetat om sitt nya uppdrag ganska länge. 

Har du hunnit fundera på vilka utmaningar du ser för Socialstyrelsen framåt?
 
– Jag skulle nog kunna hålla på ganska länge, men det är brett och det är viktigt. Barn och kriminalitet, äldreomsorgen och vårdplatsbristen är ju några väldigt viktiga saker som jag nämnde tidigare. Sen så är det ju i stort sett varje vecka många viktiga saker som kommer upp där Socialstyrelsen rapporterar eller svarar på regeringsuppdrag. 

Regeringen har velat se en dokumenterat god chef, med erfarenhet av hälso- och sjukvårds- eller socialtjänstfrågor.

– Socialstyrelsen kommer ha en betydande och viktig roll i förberedandet för och genomförandet av den nya socialtjänstlagen, säger Ankarberg Johansson.

 

Historik

Tidigare generaldirektörer:

Olivia Wigzell, 2015–2024

Lars-Erik Holm, 2008–2015

Kjell Asplund, 2004–2008

Kerstin Wigzell, 1998–2004

Claes Örtendahl, 1989–1998

Gd gick till annan myndighet

Socialstyrelsens tidigare generaldirektör, Olivia Wigzell, ledde myndigheten i nio år och fick en särskilt framträdande roll under pandemin.

– Hon har gjort ett fantastiskt arbete. De arbetssätt som hon har utvecklat är oerhört viktiga. Det handlar om samverkan, att tillsammans med andra kunna nå goda resultat, säger Acko Ankarberg Johansson.

Samma dag som hennes efterträdare presenterades tillträdde Wigzell som ny vikarierande generaldirektör på Folkhälsomyndigheten efter Karin Tegmark Wisell som utsetts till ambassadör för global hälsa.

Läkemedelsverkets chefsjurist Joakim Brandberg blir ny tillförordnad generaldirektör på myndigheten under rekryteringen. Han har även tidigare vikarierat som chef.

Björn Erikssons förordnande som ny generaldirektör sträcker sig över sex år. Hans nya lön blir 144 000 kronor, 300 kronor mindre än Olivia Wigzells men nästan 4 000 kronor mer än vad han tjänade på Läkemedelsverket.

Nämnda personer

Björn Eriksson

Generaldirektör Socialstyrelsen, ledamot av Konsistoriet vid Uppsala universitet
Med. dr. (Karolinska institutet, 1999)

Acko Ankarberg Johansson

Sjukvårdsminister (KD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024