Debatt

Regionerna måste ställa högre krav på oss i upphandlingen

Vi efterlyser en förändrad ambitionsnivå – det finns mycket att vinna på en ambitiösare förväntan på leverantörer av mobilitetshjälpmedel. Vi har några medskick till regionerna inför kommande upphandlingar, skriver Bengt Thorsson, Permobil.

”Hårdvaran är bara en del av helheten. I dag är mjukvara, kringtjänster och design lika viktiga delkomponenter.”
”Hårdvaran är bara en del av helheten. I dag är mjukvara, kringtjänster och design lika viktiga delkomponenter.”Foto: Kimberly Teske Fetrow 2020
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I dag, den 5 maj, uppmärksammas den årliga europeiska Independent Living Day. Även för oss på Permobil är det en högtidsdag. Ända sedan starten för mer än 50 år sedan har individens behov och möjlighet till ett fritt, självständigt liv varit en drivkraft i vårt dagliga arbete. Men i takt med att samhället utvecklas så förändras också kraven på våra lösningar. Det bör också innebära att vi och våra samarbetspartners bör förändra vår ambitionsnivå. Motsatsen ställer livskvalitet på spel.

Hårdvaran är bara en del

Allt fler produkter och tjänster blir uppkopplade. Snart sagt hela samhället håller på att digitaliseras. Det är självklarheter för de flesta medborgare – och borde vara också självklarheter för alla som är i behov av någon typ av mobilitetshjälpmedel – om de får chansen.

Det nuvarande systemet är upplagt så att innovationssprånget i bästa fall kan tas vart tredje till vart femte år.

Historiskt har vi och våra branschkollegor fokuserat på att ta fram och utveckla hårdvaran – den eldrivna och den manuella stolen. Det har naturligtvis varit rätt – historiskt.

Men framtiden är här nu. Hårdvaran är bara en del av helheten. I dag är mjukvara, kringtjänster och design lika viktiga delkomponenter. Tillsammans skapar de hela användarupplevelsen, som ytterst syftar till att underlätta individens vardag.

Många av dagens användare är vana vid att leva och verka i en digitaliserad och uppkopplad miljö, och förväntar sig detsamma av våra lösningar. Detta är inte coola tekniska innovationer utan det handlar om att de ska kunna umgås med vänner och familj, utbilda sig, vara på sin arbetsplats. Kort sagt att vara en del av vårt samhälle.

Regionernas viktiga roll

Vi och våra branschkollegor kan förvisso göra mer. Men vi behöver kroka arm med våra samarbetspartners för att tillsammans kunna möta dessa krav på bästa sätt. Våra beställare – det vill säga Sveriges regioner – har viktiga roller eftersom det är de som upphandlar våra produkter och tillhandahåller dem till användarna.

Vi behöver tillsammans se över kravbilden på vad mobilitetshjälpmedel ska leverera till individen och samhället. Det nuvarande systemet är upplagt så att innovationssprånget i bästa fall kan tas vart tredje till vart femte år. Resultatet är att potentialen i kombinationen av hårdvara, mjukvara, kringtjänster och design inte utnyttjas. Med andra ord – produkterna finns här och nu, men de beställs inte.

Högre förväntan på leverantörer

Både ur individens och det offentligas perspektiv finns det mycket att vinna på en mer ambitiös förväntan på oss leverantörer. Att stolen är driftsäker och tillgänglig när användaren behöver den, eller att stolen är utformad efter klinisk evidens för att minimera risken för exempelvis trycksår, är exempel på aspekter som gynnar alla och ständigt bör stå i fokus.

Denna dag, när vi uppmärksammar allas rätt till frihet, oavsett funktionsvariation, är därför vårt budskap till beslutsfattare: Ställ högre krav på oss. Sätt ner foten. Se till att vi ständigt vässar och överträffar oss själva. Individerna och samhället vi lever i kan få så mycket mer.

Att beakta i kommande upphandlingar

Alla pratar om innovationsupphandlingar, men låt oss nu bli konkreta. Det finns redan nu viktiga aspekter som Sveriges regioner bör beakta för kommande upphandlingar:

  • Uppvärdera betydelsen av stolens tillförlitlighet och tillgänglighet genom att utgå från hela användarupplevelsen (hårdvara, mjukvara, tjänster).
  • Låt uppkopplade stolar vara ett skall-krav.
  • Öka fokus på klinisk evidens.

Krävande kunder är bra för oss och våra användare. Förväntningarna sporrar oss att vässa våra produkter och lösningar. Individer som är i behov av mobilitetshjälpmedel förtjänar det. Det tycker i alla fall vi. Vad tycker Sveriges regioner?


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024