Debatt

Slutreplik: Lyssna på vetenskapen först

Det har kommit en replik på min artikel om cannabis som valfläsk. Det handlar om att en tyckare från föreningslivet argumenterar mot det jag skrivit. Här finns det en hel del att bemöta. Det jag i min artikel tagit upp om risker med legalisering av narkotika inklusive cannabis baseras inte på eget tyckande utan på vad den befintliga vetenskapen säger om att ökat tillgänglighet ger ökad användning och om medicinska risker och skadeeffekter. Det skriver Fred Nyberg, Professor emeritus, Uppsala universitet. 

”En restriktiv narkotikapolitik behöver inte vara repressiv. Personer med beroende måste i första hand få vård och barn måste i första hand skyddas med stöd enligt FN:s barnkonvention”, skriver debattören.
”En restriktiv narkotikapolitik behöver inte vara repressiv. Personer med beroende måste i första hand få vård och barn måste i första hand skyddas med stöd enligt FN:s barnkonvention”, skriver debattören.Foto: Helena Landstedt/TT
Fred Nyberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Med mer än fyrtio års erfarenhet av forskning om droger och hjärnan i både nationella och internationella sammanhang känner jag mig trygg som vetenskapligt sakkunnig i aktuellt ämne. Jag har i decennier funnits med som forskningsrådgivare både för regering och i olika forskningsråd. Har som ordförande och president för INRC haft nära kontakt med experter och företrädare för såväl politik som forskning både i USA (NIDA) och i många andra länder.

I flera länder där cannabis har fått flöda fritt har de facto ungas skolprestationer påverkats. Där tillgången begränsats har det fungerat bättre.

Att söka argument genom att gå långt tillbaka i tiden och leta enstaka fel i formuleringar hos någon vetenskaplig företrädare liknar vissa journalisters sätt att i negativt syfte komma åt politiker. Jag känner inte till det som skribenten i detta avseende hänvisar till men ser det som irrelevant i detta sammanhang. Den samlade vetenskapen är tydlig och står för sig själv.

Skolprestationer påverkas 

I Kanada fördubblades antalet förstagångs användare året efter legalisering och antalet barn som är under fem år som inkommit till akutmottagningar för cannabisförgiftning har kraftigt ökat i stater där legalisering genomförts. I flera länder där cannabis har fått flöda fritt har de facto ungas skolprestationer påverkats. Där tillgången begränsats har det fungerat bättre.

Att varken legalisering/avkriminalisering eller ett restriktivt förhållningssätt innebär att drogen är harmlös är forskare och många andra eniga om. Riskerna vid användning är påtaglig särskilt för unga. Även om man i Tyskland i vissa kretsar, bland annat av ekonomiskt intresse, gjorde noggranna undersökningar innan det politiska besluter togs, hindrar det inte att man i dagsläget från ledande medicinskt håll i landet är mycket bekymrade.

Går på tvären mot vetenskapen

En restriktiv narkotikapolitik behöver inte vara repressiv. Personer med beroende måste i första hand få vård och barn måste i första hand skyddas med stöd enligt FN:s barnkonvention. Många kan tycka att det är bekymmersamt när personer utan forskningserfarenhet och kunskap om medicinska skade-effekter av narkotika framhåller ett personligt tyckande som går på tvärs emot vetenskapliga fakta i dessa frågor.

Jag ser dock inte så bekymmersamt på den saken men skulle önska att de som söker en tryggare situation för personer som riskerar hamna i ett beroende verkligen förankrar sina välmenande strävanden i vetenskapliga fakta.    

Den 9 juni är det alltså EU-val. Där har bland annat klimatet blivit en viktig fråga. Det rekommenderas i detta sammanhang att man ska lyssna på vad forskarna och vetenskapen säger. Frågan om legalisering av narkotika är också aktuell inför EU-valet. Även i detta sammanhang måste man framhålla betydelsen av att lyssna på vetenskapen och inte bara på tyckande av alla välmenande personer inom föreningsvärlden. Det vore klokt och snillrikt att i detta sammanhang undvika argumentering och personligt tyckande av allehanda slag och i stället lyssna på vad vetenskapen säger. Där ligger den hållbara framtiden.

Läs tidigare inlägg i debatten

Professor: Se upp för cannabis som valfläsk

Inför valet har många parter lyft frågan kring cannabis. Den som tar sig till valurnan den 9 juni bör ha i huvudet att valfläsket osar inte alltid gott. Det skriver Fred Nyberg, professor emeritus i biologisk beroendeforskning.

Replik: Professor sprider skräckpropaganda om cannabis

Kriminalisering av cannabis eliminerar inte skadeeffekterna. Jag hävdar snarare att den är skademaximerande, skriver Johan Svensson, narkotikapolitisk debattör och medlem Föreningen tryggare ruspolitik, i en replik.

Nämnda personer

Fred Nyberg

professor e.m. verksam vid Uppsala universitets Forum för Läkemedels och Drogberoende (U-FOLD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024