Socialtjänstministern: Nya lagen fokuserar på förebyggande arbete

Den nya socialtjänstlagen ska göra det möjligt att besluta om insatser utan en behovsprövning och ska fokusera på förebyggande arbete. Men det som regeringen kallar den största reformeringen av svensk socialpolitik på flera decennier finns ännu inte att läsa.

Socialtjänsten behöver bli mer tillgänglig och
komma in tidigare i fler fall, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). 
Socialtjänsten behöver bli mer tillgänglig och komma in tidigare i fler fall, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Foto: Claudio Bresciani/TT
Axel Hyttnäs Telin

En ny socialtjänstlag har länge varit högt på önskelistan för både SKR och flera fackförbund. Fyra år efter att utredningen lämnades över till den dåvarande regeringen presenteras nu den nya socialtjänstlagen, som statsminister Ulf Kristersson har kallat ”den största reformeringen av svensk socialpolitik på 40 år”.

Lagen har ”lappats och lagats” säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), och påminner även hon om att den nuvarande socialtjänstlagen är från 1980-talet.

– Det var en tid då svenska folket precis hade lärt känna Carola Häggkvist och vi åt päronhalvor med After eight, säger hon vid pressträffen.

Den nya socialtjänstlagen fokuserar mer på förebyggande arbete. Socialtjänsten ska bli mer tillgänglig och det ska vara möjligt att göra insatser utan behovsprövning. Dessutom tillförs ett krav på att insatser som görs ska vara kunskapsbaserade. Orosanmälningar ska också bli digitalt sökbara.

SKR: ”Efterlängtat”

Att en ny socialtjänstlag snart kan vara på plats ser SKR:s ordförande Anders Henriksson som ett ”efterlängtat och väldigt positivt besked”.

– Ett lagförslag är som allra bäst när man lyssnar in dem som påverkas av en lag, och det tycker vi att regeringen har gjort, säger Anders Henriksson.

Samtidigt påpekar han att lagen i sig inte kommer att lösa alla utmaningar som socialtjänsten står inför.

– Nu handlar det mycket om att förändra arbetssätt i varje kommun och på varje arbetsplats.

Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR, är glad över det ökade kunskapskravet och fokuset på det förebyggande arbetet.

– Det handlar inte bara om när vi gör en insats, utan också om vilka insatser vi gör och hur vi gör det. Det är det som leder till en fullt ut professionaliserad socialtjänst, säger Heike Erkers.

Finns ännu inte att läsa

Trots dagens pressträff finns lagrådsremissen med alla detaljer ännu inte att läsa i sin helhet. Förslaget offentliggörs först på torsdag, när regeringen har fattat beslut om remissen.

Fem pelare

Den nya socialtjänstlagen ska vila på fem pelare:

  • Förebyggande arbete
  • Lätt tillgänglig
  • Planering
  • Kunskap
  • Insatser utan behovsprövning

Läs också

Nämnda personer

Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister (M)
Lärarutbildning svenska/engelska (ej avslutad), Högskolan i Karlstad och Göteborgs universitet

Anders Henriksson

Ordförande (S) Sveriges kommuner och regioner

Heike Erkers

Ordförande Akademikerförbundet SSR
Beteendevetenskap, utredningssociolog (Göteborgs uni. 1982)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024