”Ambitioner för funktionshindrade bör vägas mot kostnader”

KOSTNADSRAKET. Allt fler funktionshindrade behöver personlig assistans för att klara det dagliga livet, och de behöver hjälp fler timmar i veckan. Nu tycker Inspektionen för socialförsäkringen att riksdag och regering bör väga ambitionerna mot kostnadsutvecklingen.

Kristina Gauthier Reberg

ISF menar att lagstiftaren bör överväga hur ambitionen om delaktighet och ökad kostnadsutveckling ska balanseras i förhållande till varandra.

Inspektionen för socialförsäkringen

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har granskat Försäkringskassans beslut om assistansersättning under åren 2003–2013. Avslagen har ökat, och fler har fått sin ersättning indragen.

Det är framförallt den grupp som har

Dokumentation

 

Personer som behöver stöd och service i sin dagliga livsföring på grund av ett funktionshinder kan få personlig assistans från kommunen. Den som behöver sådan hjälp mer än 20 timmar i veckan får assistansersättning från Försäkringskassan. Utöver timmarna för grundläggande behov kan Försäkringskassan bevilja timmar för att personen ska kunna vara delaktig i samhället.

De som kan komma i fråga för assistansersättning är indelade i tre personkretsar:

1. Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd

2. Personer med ett betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder, föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom

3. Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Rikspolitik

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024